Ungdomsgrupp bryter menstabu 

Flickors menstruation har länge varit tabubelagt i Indien.? Diskussions-grupper har startats för att få ungdomar att öppet tala om ämnen som tidigare uppfattats som svåra. Nu bryts tabun bland ungdomarna.

M. Shobana, 12, en av medlemmarna i Pappinayakenpattis ungdomsgrupp.?  Fotograf: Denise Filipsson?

M. Shobana, 12, en av medlemmarna i Pappinayakenpattis ungdomsgrupp.?
Fotograf: Denise Filipsson


Två gånger i månaden samlas ungdomar i åldrarna 11-19 år i byn Pappinayakenpatti för att diskutera tonårsproblem. Gruppen kallas Adolescent Girls and Boys och startade för att underlätta flickors vardag efter att de fått sin första menstruation.

Innan gruppen startade såg situationen i byn helt annorlunda ut. Det var vanligt att flickor giftes bort så fort de fick sin första menstruation. Många av de bortgifta flickorna blev gravida och kunde därmed inte fullfölja sina studier. För att undvika att fler unga kvinnor hamnade i denna situation startades ungdomsgruppen upp. I gruppen diskuteras bland annat flickors rättigheter och menstruation. Flickorna hade dålig kunskap om detta eftersom de tidigare inte hade haft sexualundervisning i skolan och få talade öppet om frågorna.

Livet när mensen kommer?
Enligt byns traditioner ska flickor sitta utomhus och blir under tiden uppvaktade av sina morbröder med blommor och ägg. När riten är över får de en klänning och det bjuds in till fest.? ”Min dotter är redo att gifta sig” vill föräldrarna förmedla med denna fest, berättar K. A Chandra, en av grundarna till Adolescent Girls & Boys. Det här är en gammal tradition som lever kvar sedan det var vanligt att gifta bort sina döttrar i tidig ålder.

– Det här är en gammal tradition som lever kvar sedan det var vanligt att gifta bort sina döttrar i tidig ålder. Nu är det vanligare att flickorna gifter sig när de är runt 19 år, säger Chandra.

Ny kunskap
Diskussionsgruppen har utvecklats efter ungdomarnas behov, nu får de själva välja ämnen som de vill ta upp i gruppen. De får möta advokater, socialarbetare och läkare och får möjlighet att fritt ställa frågor om de ämnen som passar just dem. Tillsammans syr de återanvändbara tygbindor som både är miljövänliga och hygieniska. Eftersom ungdomarna i gruppen öppet diskuterar frågor kring menstruation försvinner skammen som många flickor tidigare känt. Nästa mål, anser Chandra, är att ge föräldrarna samma kunskap som ungdomarna får ta del av.

Dela det här:
Kategorier: Asien, Civilsamhälle, Genus, Hälsa, Indien, Jämställdhet, SRHR, Ungdomar, Utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *