Demonstrationerna i Buenos Aires – mycket vilja, liten handlingskraft

I Buenos Aires är det ofta demonstrationer. Så ofta att om jag skulle fråga en Porteno (stadsbo) om vad en viss demonstration handlar om, vilka demonstrerar de emot? vad vill de förändra? upplysa om? så är det mest troliga svaret att hen inte har en aning. Det är så frekvent med demonstrationer i BA att de flesta inte ens vet vad de handlar om. Jag får en gång svaret att således de blir hindrade av en demonstration när de påväg någonstans i stan så vet de inte ens att en demonstration skett.Moviento Sin Trabajo, De arbetslösas Folkrörelse

Detta är såklart inte världens konstigaste fenomen, Utanför riksdagen hemma i Sverige kan det också vara vanligt med demonstrationer. Vad som förvånat mig är såklart att dessa demonstrationer är så stora, frekventa och långvariga som de är. Mest vanligt är såklart att dessa demonstrationer har en anti-regering/Kirchner hållning. Ett vanligt problem med den argentinske politiska kulturen är att den är väldigt polariserad. Starka vänstervindar har alltid blåst i landet, och i kontinenten för övrigt, och det är oftast från någon/några av de aktivistgrupper eller politiskt etablerade partier från vänsterkanten som demonstrerar. Såklart med anledning. I Buenos Aires så är det barn som tigger och är ficktjuvar, Barnfamiljer som sover utanför banker, arbetslösheten är den tredje största i Sydamerika. Men det är svårt att få ett grepp om hur det ekonomiska och sociala läget egentligen är i Argentina eftersom den polariserade politiska kulturen gör att människor antingen säger att Kirchner och de största tidningarna ljuger, eller så säger de att många saker påstås i en sorts ”kupp” för att få regimen att verka dålig. Vad som är uppenbart är att landet behöver mer politisk stabilitet.

Inte långt från mitt motell, vid korsningen vid av. de Mayo och av. 9 de julio, så är det några som slagit läger mitt i Buenos Aires eget blodomlopp till motorväg. De representerar en organisation av flera byar med drag från landets äldre folkgrupper (Qom) som gått samman mot den argentinske regeringen i protest. De protesterar mot att de drivs bort från sitt eget land, yrkar för att få mer och bättre utbildning, hus och en sanitär levnadsstandard – allt enligt FN:s fördrag om minoriteters mänskliga rättigheter. Jag kan hitta mer inplanerade demonstrationer på deras hemsidor. En sak är klar, tills att det ekonomiska och sociala läget i Argentina har lyfts så kommer det vara fortsatt många demonstrationer i huvudstaden.

 

"110 dagar har gått och Presidenten (Kirchner) har inte besökt oss"

I ljuset av allt detta så kan man vara glad för att det tillåts vara så många demonstrationer I Buenos Aires. Argentina uppfyller därmed ett mycket viktigt demokratiskt kriterium.

 

 

Dela det här:
Kategorier: Argentina, Demokrati, Fattigdom, Mänskliga Rättigheter, Minoriteter, Okategoriserade

Om Axel Olivecrona

An Economy and political science student currently living in Stockholm. The substance of what I am studying is what motivates me to travel abroad and writing for FUF. Volunteered in Buenos Aires the summer of 2015. where I worked in an extracurricular school as a english teacher. Besides my volunteering, I wrote posts about whatever interesting that crossed my path. Please read my posts and enjoy the greater insights of Buenos Aires.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *