Buenos Aires demokrati – Nykter, besviken och förpliktad till valurnan

Det är lördag den fjärde juli och final mellan Argentina och Chile i Copa America. Buenos Aires kokar av spänning. I huvudstadens centrum vid obelisken står människor utan teve och förväntar sig en folkfest efter den säkerligen inkommande ”segern”. För en stund så har de tagit en paus från de reguljära demonstrationer som ständigt ockuperar Buenos Aires största torg och sevärdheter. För fotbollsnationen Argentina så var det en stor besvikelse att senare förlora den dagen.

Men detta är inte det enda som var signifikant med lördagen den fjärde juli. Dagen efter hålls det ”borgmästarval” för huvudstaden och alla innerstadsbor (Portenos) har en laglig plikt att rösta. det är inget större straff för den som inte röstar – straffet kan bli att vissa av ens medborgerliga rättigheter dras in till nästa gång man röstar. Men för mig så blev jag mest förvånad över att dagen innan valdagen (söndagen den 5 juli) och på själva valdagen så är nästan alla barer, de flesta affärer, nästan all kommersiell verksamhet stilla för att hålla stadsborna nyktra och ”sunda” inför sitt beslut dagen efter.

Man skulle kunna anta att det är en kulturell anpassning till argentinarnas uteliv. Till skillnad från i Sverige så är man ute nästan dygnet runt här och barer och klubbar är öppna långt efter kl 3 eller 5 som i Sverige. Med det sagt, att då hålla dem stängda så att alla blir kapabla och inte sover förbi rösttiden som äger rum mellan kl 9 på morgonen till 6 på kvällen kan ses som klyftigt. Fortfarande är det många argentinare, och många turister, som tycker det är en irritation och onödigt. Frågan jag ställer är vems ansvaret ligger på att se till att folk röstar och bryr sig om sin egen demokrati, folket eller regeringen?

Så idag på valdagen kan man undra om engagemanget var det största, alla är lagligt förpliktade till valurnan och de tre största partierna som hade en chans att vinna dagens lokalval var PRO, ECO och Frente para la Victoria. I enlighet med den politiska röstkulturen i Argentina så brukar vänsterorienterade partier ha mest stöd i landet men som i många andra huvudstäder där välståndet kan vara bättre än i resten av landet så är det troligare att det är fler som röstar högerorienterat, vilket enligt mina portenos vänner är förklaringen till PRO:s vinst. Endast enkel majoritet krävs för seger och PRO kammade hem nästan hälften av stadsbornas röster idag.

En argentinsk vän sa till mig idag att ingen tar straffet för att inte rösta speciellt seriöst men röstar ändå. Vissa har enligt denne struntat i att rösta helt utan konsekvenser. Om det stämmer så är Buenos Aires lokalpolitik i ett väldigt bra skick men andra personer jag talat med säger annorlunda. I vilket fall som helst så får jag intrycket av att folket ändå talar och bryr sig mycket om politik i Argentina och Buenos Aires. Jag får intrycket att Argentinas demokrati skulle klara sig fint utan alla förbud, förpliktelser och ”tilltvingad” god sedlighet.

 

Dela det här:
Kategorier: Argentina, Demokrati, Politik

Om Axel Olivecrona

An Economy and political science student currently living in Stockholm. The substance of what I am studying is what motivates me to travel abroad and writing for FUF. Volunteered in Buenos Aires the summer of 2015. where I worked in an extracurricular school as a english teacher. Besides my volunteering, I wrote posts about whatever interesting that crossed my path. Please read my posts and enjoy the greater insights of Buenos Aires.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *