Serbien – vägen till frihet

I en park intill busstationen i centrala Belgrad väntar hundratals flyktingar från Syrien och andra konfliktzoner i Mellanöstern på att fortsätta sin resa. Serberna minns hur det var, under de senaste två decennierna har miljontals serber själva varit på flykt ifrån sina hemstäder och precis som syrierna idag, sökt skydd i fredligare länder.

Kanske just på grund av det färska minnet, organiserade kulturhuset Mikser House den 5 augusti en insamling av kläder, hygienprodukter och filtar, för att skänka till de syriska flyktingar som just nu befinner sig i Belgrad. Samtidigt, den kvällen, talades det om serbernas egna erfarenheter av fördriv. Under det kroatiska självständighetskriget år 1995 inleddes Operation Storm, som ledde till att tusentals serber flydde till Serbien och Bosnien-Hercegovina. Andra konflikter som följde i området, bland annat i Kosovo och Bosnien-Hercegovina, ökade antalet flyktingar i Serbien, som idag når upp till en kvarts miljon.

31

Under det senaste halvåret har omkring 40 tusen flyktingar från Mellanöstern tagit den farliga resan till fots över södra Europa, passerandes Serbien. Enligt UNHCR är Serbien det land i sydöstra Europa som tar emot det högsta antalet flyktingar som söker internationellt skydd. De flesta är på väg norrut, genom den farliga ungerska gränsen.

Några meter bort från parken vid busstationen ligger det trendiga barområdet Sava Mala i Belgrad. Där träffade jag 20-årigen Sayid, då han poserade för en bild med en vacker solnedgång i bakgrunden. – Detta ska bli min nya profilbild på Facebook, som ett minne från Belgrad, säger han. Sayid föddes i den nu blodiga provinsen ar-Raqqah, som annekterats av IS-styrkor. Han berättar om fredagskvällen, att han hade varit ute på en bar i området med två nya vänner han träffat i Belgrad. – Jag tycker om att dansa och ha kul. Det har jag inte fått göra på länge. Det finns många likheter mellan den syriska och serbiska kulturen. Ni gillar att festa och ha kul, och det gör jag med, säger Sayid.

Under tiden håller den ungerska mur som byggs för att hindra intåget av människor på att bli färdig. Hur det kommer att gå för Sayid och de många andra människor på flykt återstår att se.

2

 

Dela det här:
Kategorier: Bistånd, Civilsamhälle, Europa, Flyktingar, Fred, Konflikt, Mänskliga Rättigheter, Mellanöstern, Migration, Okategoriserade, Serbien, Syrien, Tema
Taggar: , ,

Om Sanja Bjelica

Jag har en akademisk bakgrund i språk och internationella relationer och en rad olika erfarenheter från Berlin och Belgrad, där jag bland annat arbetat med kommunikation och diplomati. Dessutom har jag ett brinnande intresse för fd Sovjetunionens samhällsstrukturer och kulturliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *