Casablanca – en stad i förändring

I Casablanca, Marockos största stad, pågår stadsutvecklingen för fullt. Här byggs det nya Casablanca: spårvagnsnätet byggs ut, ett nytt internationellt finanscentrum skapas och nya bostadsområden växer fram. Hoppet om en bättre framtid märks bland många av invånarna, även om andra tvivlar på att de ambitiösa planerna kommer att lyckas.

 

Nybyggda Anfa Place är ett utav projekten                  som ingår i utvecklingsplanen för Casablanca. Foto: Lisa Olofsson

Nybyggda Anfa Place är ett utav projekten som ingår i utvecklingsplanen för Casablanca.  Foto: Lisa Olofsson

Det är en solig eftermiddag i augusti månad i Casablanca. Det är varmt och avgaserna från stadens bilar når min näsa. Tack och lov för att Atlantens friska vindar drar in över staden. Någonstans hörs ett buller från ett bygge. Det märks att staden är i utveckling.

Inshallah, om gud vill, kommer allt bara bli bättre i Casablanca, säger Laila som är född och uppvuxen i staden.

– Staden har redan förändrats mycket de senaste 15 åren och nu är planerna för framtiden ännu mer ambitiösa än förut. Tyvärr finns det fortfarande kåkstäder och stora sociala klyftor i Casablanca.

– Det är synd att det är bostadsområden eller industriområden som byggs istället för parker, menar Fakhreddine en ung man som bor i stan, när jag frågar honom om utvecklingen i Casablanca.

– Det finns parkliknande områden, som den privata golfbanan i kvarteret Anfa, men den är inte öppen för allmänheten.

Casablanca kan beskrivas som kontrasternas stad. Moderna byggnader står sida vid sida med kåkstäder; dyra lyxbilar syns köra bredvid gamla och skrotfärdiga fordon; sopor ligger slängda bredvid sopcontainrar; och brödförsäljare och fruktförsäljare är grannar med moderna köpcentrum. Staden kan upplevas som ett slags organiserat kaos.

Med utvecklingsplanen för Casablanca vill man skapa en stadsmodell i världsklass.         Foto: Vladimir Tkal?i?, Flickr

Med utvecklingsplanen för Casablanca vill man skapa en stadsmodell i världsklass. Foto: Vladimir Tkal?i?, Flickr

– Det sker utveckling, berättar Ines som är född och uppvuxen i Casablanca och som efter universitetsstudier i Frankrike har återvänt till sitt hemland.

– Stora bostad- och transportprojekt är på gång, men samtidigt blir staden svårare och svårare att leva i. Kriminaliteten har ökat på grund av de sociala klyftorna som nu är mer synliga än förr. Det verkar som att de rika blir rikare och de fattiga fattigare, samtidigt som en medelklass växer fram.

Kung Mohamed VI har varit kritisk
Utvecklingen av staden verkar väcka blandade känslor hos invånarna. Även om Casablanca är Marockos viktigaste industristad och företagscentrum betraktas staden generellt inte som landets stolthet.

I ett uppmärksammat tal från augusti 2013, som var startpunkten för utvecklingsplanen som senare togs fram, framgår det att kung Mohamed VI anser att det är bristen på styrning som är grunden till problemet i Casablanca. Han riktar kritik mot lokalpolitikerna:

– Varför har inte denna stad, som är Marockos rikaste, uppnått den utveckling och tillväxt som stadens invånare strävar efter? Casablanca är staden med de mest uppenbara sociala klyftorna där rika och fattiga möts. Det är staden som är ett internationellt centrum för ekonomi och näringsliv, men också för fattigdom, arbetslöshet och annat elände, för att inte tala om hushållsavfall och skräp som ligger på gatorna och fördärvar staden.

Kungen är viktig i Marocko och innehar politisk makt. Ungefär ett år efter hans numera omdiskuterande tal presenterades en utvecklingsplan för Casablanca 2015-2020. Planen är ambitiös och har som syfte att göra Casablanca till en stadsmodell i världsklass. Målen med planen är många, men sammanfattningsvis siktar man på att göra Casablanca till ett internationellt finanscentrum, förbättra levnadsvillkoren för den fattiga delen av befolkningen, förbättra livsmiljön och kollektivtrafiken, samt sätta individen i centrum genom att satsa på kulturell och social utveckling. Det sistnämnda ska man göra genom bland annat vård av kustområdet och byggandet av en teater. Det har startats en hemsida (www.auc.ma) där man kan läsa om stadens utveckling och om alla projekt som har lanserats.

Casablancas spårvagn går igenom hela staden,              vilket gör den användbar för flertalet av stadens invånare. Foto: Artevia, Flickr

Casablancas spårvagn går igenom hela staden,
vilket gör den användbar för flertalet av stadens invånare. Foto: Artevia, Flickr

Den nyligen öppnade attraktionsparken Sindibad är ett utav projekten som har genomförts. Dock är parken avgiftsbelagd, vilket skapar klyftor mellan de familjer som har råd och dem som inte har, menar Zakaria, politiskt aktiv i demokratiorganisationen Tizi (Tariq Ibnou Ziyad Initiative):

– För den fattiga delen av befolkningen är entrébiljetten helt klart för dyr. Men samtidigt motsvarar biljetten kostnaderna för parken.

En ambitiös men genomförbar plan
Enligt Zakaria är utvecklingsplanen för Casablanca ambitiös, men ändå genomförbar.

– Utvecklingsprojekten är efterlängtade av befolkningen.

Särskilt spårvagnen utgör själva symbolen för utvecklingen av Casablanca, menar Zakaria:

– Spårvagnen, vars andra linje nu byggs, uppfyller förväntningarna för en stor del av Casablancas invånare gällande kommunal  kollektivtrafik.

Fortsatt korruption – men ökad insyn
Det som sker i Casablanca representerar också utvecklingen i hela Marocko sedan 2000. Landet har genomgått en ekonomisk och politisk liberalisering efter maktskiftet när kung Hassan II dog och ersattes av sin son, kung Mohamed VI. Men korruptionen är fortfarande ett stort problem i landet vilket hindrar utvecklingen, berättar Zakaria.

– Casablanca lider dessutom av svag politisk styrning, tillägger han.

Å andra sidan finns det initiativ för att minska korruptionen och öka transparensen. Ett exempel på detta är frivilligorganisation Casadialna (vårat Casablanca). Casadialna, som drivs av privatpersoner, har som syfte att sätta individen i centrum och påverka politikerna i deras arbete med utvecklingen av Casablanca. På organisationens hemsida kan vem som helst svara på enkäter, läsa om olika projekt, ge klagomål eller komma med idéer på vad som behövs för att skapa bättre livskvalité i staden.

Casablancas invånare hoppas på utveckling, men hur de olika projekten i själva verket kommer förbättra levnadsvillkoren för stadens invånare återstår att se de närmsta fem åren.

Dela det här:
Kategorier: Marocko

Om Lisa Olofsson

Mitt namn är Lisa och jag är född i Sverige men bor numera i Casablanca i Marocko efter att ha levt i Paris sedan 2008.
Jag har en master i Statsvetenskap samt en Bachelor i Internationella relationer.
Globala utvecklingsfrågor intresserar mig mycket och Marocko är ett intressant land att studera eftersom det utvecklas på många olika nivåer (ekonomiskt, socialt, politiskt, osv). Jag hoppas i samband med mitt engagemang som FUF-korrespondent kunna få bidra med intressant information och fakta om den utveckling som sker i Marocko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *