Politiska efterskalv i Nepal

När jag en morgon ska köpa frukt på marknaden finns inte längre det vanliga granatäpple som jag brukar äta till frukostyoghurten. Försäljaren säger att det beror på Indiens blockad mot Nepal.

Det har nu gått drygt sex månader sen den jordbävning som tog livet av cirka 9000 människor och lämnade ännu fler hemlösa drabbade Nepal. När jag åkte till Nepal i slutet av augusti trodde jag att återuppbyggnaden skulle vara det stora samtalsämnet, men jag hade fel. Det stora samtalsämnet är istället landets nya konstitution och det ”inofficiella” embargo på bensin, gas och andra varor som Nepal hävdar att Indien har infört i protest. I Nepal säger folk att Indien motsätter sig den nya konstitutionen och använder sin makt för att öva inflytande på Nepals politik. Indien förnekar dock embargot.

Allt bränsle i Nepal importeras från Indien och embargot har därför fått omfattande konsekvenser. Människor köar i timtals för lite bensin, bussar är överfulla och mediciner och livsmedel kan inte transporteras som vanligt. Inflationen stiger och situationen beräknas få omfattande konsekvenser för landets ekonomi.
Indien hävdar att de uteblivna bränsleleveranserna beror på att det är farligt för de indiska lastbilschaufförerna att köra över gränsen då 45 personer nyligen dött i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i gränsområden.

I Nepal menar folk däremot att det är orimligt att det inte skulle vara en handlingsblockad eftersom majoriteten av dödsfallen i området som gränsar till Indien skedde innan konstitutionen antogs. Då kom lastbilar från Indien varje dag. Vidare hävdar Nepal att de kan garantera lastbilschaufförernas säkerhet. Dessutom har Indien börjat släppa igenom varor som frukt och grönsaker som annars blir dåliga och måste slängas.

Men även återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen påverkas av den politiska situationen. Material kan inte transporteras och organisationer som jobbar med det kan inte genomföra fältresor, något som nästan glöms bort i det politiska kaos som råder just nu. Utsikterna för en lösning är små, och en oro för en ny humanitär kris börjar infinna sig.

Dela det här:
Kategorier: Nepal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *