Dags att snacka lite klimat Brasilien…

Varje dag tar jag buss 485 från södra Rio mot norra, genom center där vi man många gånger blir fast i 20 minuter medan12343295_10153317858548100_754033460_o bilar och bussar står och puttrar ut avgaser för att sedan fortsätta  genom ett hav av favelor i norr, slutligen åker vi över en bro mot ön Ihla do Fundao där jag pluggar. En bro och en ö låter fint, problemet är att vattnet är helt stillastående, sopor badar i det och det luktar (ursäkta ordvalet) bajs, det stinker helt enkelt. Man behöver inte vara någon miljöexpert för att förstå att miljön i Rio mår kass.

Brasilien är känt för sin vackra och varierade natur, här finns Amazonas med en otrolig biodiversitet. Vackra stränder, paradisöar, pampas och regnskog. Många turister som kommer till Rio blir imponerade av hur vacker och naturintegrerad staden är. Södra Rio vilar på strand och hav omgivet av berg, och det är otroligt vackert. Men vattnet är smutsigt, i mataffären ger de dig dubbla plastpåsar och om du tackar nej är förvåningen stor. Föroreningen av Guanabara Bay där många av OS-tävlingarna ska hållas 2012364463_10153317859308100_1773974712_o16 är långt förbi godkänd. Avloppsvatten rinner ut direkt i havet utanför Rios kust.>>>>>>>>

Jag pluggar en utbildning relaterad till hållbar utveckling så naturligen intresserar jag mig för dessa frågor, men det berör oss alla. Nu med COP 21 i Paris börjar världen äntligen uppmärksamma hur hela vår existens hänger på vår relation till planeten. En relation som idag tyvärr befinner sig i separationsstadiet, vi kommer behöva mycket parterapi om detta12349417_10153317859253100_215973297_o ska lösa sig… Det man inser när man åker utomlands är att Sverige väldigt mycket ligger i framkanten då det kommer till miljöfrågor (och då är vi verkligen inte perfekta), tex så blev en kompis till mig från Asien förvånad då jag pratade om hur mycket flyg bidrar till koldioxidutsläpp ”men det är ju så högt uppe i luften, hur kan det påverka miljön här nere?” sa hon. Det handlar inte om intelligens utan om kunskap, kunskap som måste nå ut till alla människor på jorden. Jag är positiv till COP 21 men vi kan inte helt förlita oss på att politiker från 190 olika länder med helt olika inställning och förutsättningar ska kunna nå en enkel lösning på klimatproblemen. Det jag tror på är varje individ, att varje individ använder sin konsumentkraft för att göra rätt val och därmed påverka marknaden. För tyvärr är det som med allt annat, det måste finnas ekonomisk vinning i det för att ny teknik och varor ska komma in på marknaden. Men för att kunna göra ”rätt val” krävs kunskap.

Det är därför väldigt viktigt att klimatfrågan inte är något endast för experter och politiker. Låt oss gå igenom lite simpelt vad problemen är och sedan fokusera på hur det ser ut i Brasilien idag. Koldioxidhalten i atmosfären har sedan för-industriell tid (slutet av 1700-talet) ökat med 30 %, detta har lett till global uppvärmning >växthuseffekten, dvs det blir varmare på jorden. Detta är dock bara en av många konsekvenser, men i det stora hela är jorden ett ekosystem och allt samverkar, det är därför miljöproblem och utsläpp berör oss alla. De största bovarna till koldioxidutsläpp är:

1. Förbränning av fossila bränslen för främst värme, elektricitet och transport. Fossila bränslen är olika kolväten som varit bundna i främst havsbottnen via döda djur och växter i miljontals år. Då dessa tas upp och förbränns frigörs denna koldioxid och dess ekvivalenter i atmosfären.
2. Skogsskövling. Då skog skövlas och bränns ner frigörs mängder av koldioxid som varit bundet och eftersom träden är nerbrända finns de inte längre där för att ta upp koldioxiden genom fotosyntes. Skogsskövling sker för att få tillgång till mark för jordbruk och betesmark. En femtedel av totala utsläpp av växthusgaser är till följd av avskogning.
Det har länge talats om behovet av alternativa energiformer men skogsskövling talas det lite om, få vet hur illa det ser ut. Endast energisektorn är en större koldioxidbov än avskogning.

Källa: MercoPress

Källa: MercoPress

Invånarna i Brasilien har inte missat att något inte står rätt till med klimatet. DN skrev för lite över en vecka sedan (29/11/15) att hela 25 % av Brasiliens 5570 kommuner förklarats som katastrofområden på grund av torka eller översvämningar i år…

I Brasilien har en femtedel av Amazonas skövlats. 70 % i förmån för betesmark till främst nötkreatur. Brasilien producerar 16 % av världens nötkött. Endast USA producerar mer. 60 % av världens jordbruksmark används till uppfödning av nötkreatur, ändå utgör nötkött endast 2 % av världens kalorier. Den andra stora anledningen till skogsskövling är produktionen av sojabönor vilket är Brasiliens största export (främst till Kina som är Brasiliens största handelspartner). Endast USA producerar mer. Enligt Raad Qassim, professor på UFRJ inom logistik kommer Brasilien snart gå om USA i produktion. Detta så fort vägar byggs ut ytterligare, något som kommer att kräva mer avskogning. Så vad används sojabönor till? Mänsklig föda? Ja, 6 %. Hela 70 % av världens sojaproduktion går till föda till boskap. Resterande går till sojaolja. Detta betyder således att största delen av avskogning av Amazonas är till förmån för nötkött som människan sedan äter. 60 % av Brasiliens utsläpp av växthusgaser kommer från skogsskövling samt ändring av markanvändning.

 

källa: wwf

källa: wwf

Brasilien är känt för sina goda stekar, likaså är Argentina känt för sitt kött. Jag har tidigare bott i Buenos Aires men köttkulturen där går inte att jämföra med här. Stekarna folk äter till lunch täcker hela tallriken. Det är en del av machokulturen. Människor i min omgivning blev uppriktigt förolämpade då WHOs rapport tidigare i år kom ut med att rött kött är direkt länkat till cancer. Att vara vegetarian här funkar men är definitivt svårare än i Sverige, tyvärr är kunskapen världen över (även om debatten varit flitig i Sverige i år) köttproduktion- klimatpåverkan relativt låg. Jag hör politiker ständigt tala om förnybar energi, och det är bra! Men väldigt sällan talar politiker om nötkreaturuppfödning. En förändring i vårt förhållande till nötköttskonsumtion är lika viktigt som att ändra våra energikällor.

Amazonas är världens största tropiska regnskog och är hem till 10 % av alla kända arter och förmodligen många, många fler okända. Bara mellan 1999 och 2009 hittades 1220 okända växt- och djurarter i regnskogen. Avskogning av Amazonas innebär förlust av biodiversitet, förlust av arter vi inte ens känner till. Detta kan leda till förlust av framtida potentiell medicin samt stora konsekvenser för hela ekosystemet. Amazonas producerar 20% av jordens syreproduktion! Regnskogen reglerar även klimat och temperatur samt är livsviktig för den regionala hydrologiska cykeln. Amazonasfloden är världens största

Källa: pulpbits

Värt att bevara? Källa: pulpbits

sötvattenkälla och regnskogen fungerar som en regnmaskin. Detta har dock minskat och DN rapporterade i samma artikel som ovan nämnd att Amazonas i år upplever den värsta torkan på många många år, totalt har temperaturen i Amazonas ökat 3 Celsius på bara 10 år.

I energifrågan ligger Brasilien i framkant, hela 80 % av deras elektricitet produceras från vattenkraft, man ska dock komma ihåg att även utbyggnad av vattenkraft har haft stora miljökonsekvenser. Då torkan sprider sig hotar detta även vattenkraften. Energin vattenkraft producerar släpper inte ut några CO2-ekvivalenter men för utbyggnad har det krävts skövling av Amazonas samt förändring av det naturliga vattensystemet. Det finns stor potential för vindkraft längs kusten i Bahia. Brasilien och USA är de största producenterna av biobränsle, problemet här är att markanvändning för odling av biobränsle kommer i konflikt markanvändning för odling av mat.

Jag tror inte vi kan säga att vi ska bli helt fossilfria, som det ser ut idag finns det inte tillräckliga alternativ för att ta över, de alternativ som finns har även de klimatpåverkande konsekvenser. Det jag tror på är att satsa på många olika sorters energikällor och på forskning och investering i lite mer ”wildcards”. Det pågår många spännande idéer på universitet världen över, men dessa idéer behöver investeringar.

Då det kommer till köttfrågan är det tydligt att det som det ser ut idag inte är hållbart, 20 % av Amazonas är skövlat, 70 % av detta till förmån för betesmark till nötkreatur, mycket av de resterande 30 % är för sojaproduktion och hela 70 % av detta går som mat till nötkreaturen! Och människor i världen svälter! Minskar vi köttkonsumtionen kan vi producera mer mat direkt till människor samt odla biobränsle utan att detta skulle komma i konflikt med matproduktion. Men även här vill jag understryka; det handlar inte om att alla måste bli vegetarianer, det är mängden kött vi äter, istället för att äta nötkött fem dagar i veckan kan vi göra det två.

Klimatfrågan är deppig och ibland känns det hopplöst då okunskapen kring faktorerna tyvärr är låg. Media beskriver det ofta som att vi väntar på en stor undergång. Den dagen vi överstiger 2 Celsius kommer jorden brinna upp och vi alla stupa. så är det inte. Klimatförändringarna sker just nu, ikväll, imorgon, om ett år, och det är en långsam process som fortsätter. I år nådde koldioxidhalten i atmosfären 400 ppm, detta är högre än jorden upplevt på 800 000 år. Alla individer är fria att göra sina val, men att minska sitt köttintag, slå av lampor och apparater på natten samt åka tåg om det går som alternativ till flyg är enkelt. Vi är som det ser ut idag relativt beroende av olja, men vi är faktiskt inte beroende av att äta nötkött fem dagar i veckan. Växthuseffekten är inte en fråga om tyckande, det är inte något vi kan debattera hit eller dit (Trump), det är något som sker just nu och vi måste för vår egen skull göra vad vi kan för att dämpa den. Sprida kunskap är en bra början.

Källor: http://environment.nationalgeographic.com/environment/habitats/last-of-amazon/#page=4 , http://www.onegreenplanet.org/environment/why-tofu-consumption-is-not-responsible-for-soy-related-deforestation/ , http://insideclimatenews.org/news/20090513/beef-prime-cause-deforestation-amazon , http://www.fao.org/3/a-a0262e.pdf , http://www.fao.org/docrep/ARTICLE/WFC/XII/0568-B1.HTM

http://www.dn.se/nyheter/varlden/torkan-slar-hart-mot-livet-i-amazonas/

http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Augusti-2010/Innehall/Temaartiklar/Biobransle-i-explosiv-konflikt-om-resurser/

http://www.economist.com/news/americas/21596530-parched-southern-summer-may-cause-electricity-crisis-rain-checked
http://www.ucsusa.org/global_warming/solutions/stop-deforestation/solutions-for-deforestation-free-meat.html#.VmIOz2ThCqR
http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/amazon/about_the_amazon/

 

 

 

Dela det här:
Kategorier: Brasilien, Hållbarhetsmålen (SDGs), Jämställdhet, Jordbruk, Klimat, Miljö, Naturresurser, Okategoriserade, Politik, Utbildning

Om Marie Stjernquist Desatnik

Hej!

Jag heter Marie och är sedan juli 215 på utbyte i Rio de Janeiro. Jag pluggar ananrs energi och mijlö ingenjör på KTH i Stockholm. Jag har tidigare bott i Nairboi, Kenya samt Buenoa Aires, Argentina. Jag är intressserad av allt som har med hållbar utveckling att göra, politikskt, ekonomiskt och miljömässigt. Hoppas kunna reflektera lite över vad som händer i Rio och Brasilien, sol, strand, fattigdom, natur, våld, korruption, avvskogning och OS är några av de aktuella områden 2015/2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *