Världens största solkraftverk har invigts i Marocko

Det var i början av februari som kungen av Marocko, Mohamed VI, invigde första delen av vad som kommer att bli ett utav världens största solkraftverk ”Noor Complex” eller ”Noor Solar Energy Project”. Det är utanför staden Ouarzazate, nära Saharaöknen, som Noor I nu är i drift och kommer att förse 650 000 invånare med solenergi. Landet har på senare år haft höga ambitioner när det gäller hållbar och klimatsmart utveckling.

Solkomplexet utanför staden Ouarzazate (på bilden) har bidragit till utvecklingen av en av Marockos fattigaste regioner.  Foto: Michela Bettuzi, Flickr

Solkomplexet utanför staden Ouarzazate (på bilden) har bidragit till utvecklingen av en av Marockos fattigaste regioner. Foto: Michela Bettuzi, Flickr

Invigningen bjöd på en ceremoni och direktsändes på den nationella TV-kanalen. Många viktiga personer var på plats som till exempel Frankrikes miljö- och energiminister Ségolène Royal. Hon menar att Marocko befinner sig ett steg före både sina grannländer och Europa:

-Med invigningen av solkraftverket visar Marocko för resten av världen att landet är i framkant i kampen mot den globala uppvärmningen, sa Royal på invigningen.

Beräkningar visar att solkomplexet kommer att minska av koldioxidutsläppen med runt 760 000 ton per år. Totalt uppskattas bygget av solkomplexet ha kostat runt 75 miljarder kronor. Världsbanken, som varit med och finansierat bygget (tillsammans med bland annat den Afrikanska utvecklingsbanken), skriver på sin hemsida att solkraftverket kommer att räknas som det största i världen när de kvarstående rektorerna (Noor II, Noor III och Noor IV) är i drift omkring år 2018. Solkraftsanläggningen kan då producera upp till 580 megawatt, vilket kommer ge energi till 1,1 miljoner marockaner.

Trots pågående utveckling råder fortfarande fattigdom i Marocko och särskilt i regionen runt Ouarzazate. Omställningen till förnybar el kommer den närmsta tiden inte att innebära en ökad energiräkning för befolkningen. Det lovade vd:n för Masen (Moroccan Agency for Solar Energy) som under presskonferensen hävdade att priset på den el som produceras av solkraftverket inte kommer att öka under de kommande 25 åren.

En långsiktig strategi för förnybar energi

Marocko siktar på att bli en pionjär och ett föregångsland inom hållbar och grön utveckling och har därför en långsiktig strategi för förnybar energi. Idag är landet i hög grad beroende av importerade fossila bränslen, enbart 26 % av landets el kommer från förnybara källor. Målet, enligt den nya strategin, är att år 2020 ska 42 % av landets el komma från förnybara energikällor, och fram till 2030 ska den siffran vara 52 %.  Satsningen på utvecklingen av förnybar energi betonar särskilt sol och vind-energi som är möjligt tack vare de många soltimmarna och de starka vindarna från Atlantkusten. Landet har redan solkraftsanläggningar och vindprojekt i drift runt om i landet och nya projekt är att vänta.

Marocko satsar stort på förnybar energi och har redan flera vindkraftsverk och solvärmeanläggningar i drift runt om i landet. Foto: Lisa Olofsson

Marocko satsar stort på förnybar energi och har redan flera vindkraftsverk och solvärmeanläggningar i drift runt om i landet. Foto: Lisa Olofsson

Marocko värdland för den tjugoandra klimatkonferensen

I november i år kommer den tjugoandra klimatkonferensen hållas i Marrakech, Marocko. Landet förbereder sig nu för sin uppgift som värdland och enligt Marockos miljöminister, Hakima El Haite, kan inte ett land vara ett värdland för en klimatkonferens utan att vara en förebild. Marocko driver sin energi- och miljöpolitik med stolthet men står i år inför utmaningen att göra den tjugoandra klimatkonferensen till en marockansk framgång.

Mer information om solkomplexet Noor utanför Ouarzazate och om hur projektet hjälper till i utvecklingen av regionen finns på den här videon.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Klimat, Marocko, Miljö, Naturresurser

Om Lisa Olofsson

Mitt namn är Lisa och jag är född i Sverige men bor numera i Casablanca i Marocko efter att ha levt i Paris sedan 2008.
Jag har en master i Statsvetenskap samt en Bachelor i Internationella relationer.
Globala utvecklingsfrågor intresserar mig mycket och Marocko är ett intressant land att studera eftersom det utvecklas på många olika nivåer (ekonomiskt, socialt, politiskt, osv). Jag hoppas i samband med mitt engagemang som FUF-korrespondent kunna få bidra med intressant information och fakta om den utveckling som sker i Marocko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *