Var femte portugis bor utomlands

Under åren 2013 och 2014 emigrerade cirka 110 000 personer per år från Portugal. Detta är nästan tre gånger så mycket som för 15 år sedan. Med en ungdomsarbetslöshet på över 30 procent verkar landet oförmöget att ta till vara på sin unga, kvalificerade befolkning. Den pågående emigrationsvågen kommer att lämna bakom sig ett land med hög medelålder och få välutbildade unga som kan driva landet framåt.

Enligt en rapport av OEm är Portugal idag det EU-land med flest emigranter i proportion till befolkningen. Totalt har över 2 miljoner portugiser, 20 procent av befolkningen, emigrerat och bor idag utanför sitt födelseland.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har arbetslösheten i Portugal sjunkit från 18 procent 2013 till 12 procent 2015, men ungdomsarbetslösheten ligger fortfarande på över 30 procent. Pedro, 22 år, studerar idag i Portugal men planerar att göra karriär utomlands.

– Många portugisiska universitet förbereder idag studenterna för internationella karriärer.

Skärmavbild 2016-02-18 kl. 15.13.32Flest emigranter i Europa
De flesta portugiser emigrerar inom Europa. Storbritannien är den populäraste destinationen, följt av Schweiz, Frankrike och Tyskland. Utanför Europa föredrar portugiserna de forna kolonierna Angola, Moçambique och Brasilien.

Emigranterna är övervägande unga, nyutexaminerade och sällan med avsikten att återvända till Portugal. Tiago, 32, emigrerade till Paris 2012.

– Jag emigrerade framförallt för att jag gifte mig och min man bodde i Frankrike, men även för att företaget jag arbetade för inte erbjöd mig några karriärutvecklings-

möjligheter. Jag ser inte mig själv återvända till Portugal inom den närmaste framtiden.

Eduardo, 31, hade sedan innan den ekonomiska krisen i Portugal ett bra arbete vilket han är tacksam för.

– Majoriteten av mina vänner har emigrerat. En av dem är sjuksköterska och tjänade 700 euro i månaden i Portugal. Nu tjänar hon nästan 4000 euro i London. De flesta emigrerar för jobbmöjligheterna. Många är arbetslösa, andra vill tjäna mer. Om den här trenden fortsätter kommer Portugal tvingas leva mer på turism och mindre på andra industrier som kanske främjar en mer hållbar ekonomisk utveckling. Turismsektorn förlitar sig på variabler som varierar under året, som till exempel säsongerna och den sociala miljön.

Ungdomsarbetslösheten är över 30 procent i Portugal och många ungdomar lämnar landet. Foto: Neil Moralee, Flickr

Ungdomsarbetslösheten är över 30 procent i Portugal och många ungdomar lämnar landet.
Foto: Neil Moralee, Flickr

Kostsamt för Portugal
Den kompetensflykt som emigrationen av välutbildade unga innebär är förödande för Portugals ekonomi. Konsekvenserna innebär hundratals miljoner euro i förlorade

skatteintäkter. En allmänt åldrande befolkning kommer senare att belasta pensionssystemet. Enligt Reuters uppskattats Portugals kostnader för utbildning, som andra länder kommer att skörda frukterna av, att uppgå till minst 11,5 miljarder dollar.

– Landet har kastat bort tio års värde av offentliga investeringar i högre utbildning, menar Luisa Cerdeira, lärare i nationalekonomi vid Lissabons universitet.

Namnen i artikeln är inte personernas riktiga namn.

Dela det här:
Kategorier: Migration, Portugal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *