Men hur ska man annars visa biståndets resultat…?

DSC_0028

Faan, vad jag är trött på det här nu. Ännu ett långt möte, ute på indiska landsbygden, med långdragna översättningar till knagglig engelska. Varför känns det som jag hela tiden måste förklara. Vet det inte vad måluppföljning och rapportering av aktiviteter är. Dessutom ser det ut som han där, en utav de fältansvariga, kommer att somna. Jo, nickade han inte precis till.

Det känns som vi göra det här för min skull, men utan tillräcklig rapportering och utvärdering av projektets resultat kommer organisationen inte kunna fortsätta ta del av svenska biståndspengar. Förstår teamet inte det? Vill de inte ha kvar sina jobb och fortsätta ge stöd till små jordbrukare i Tamil Nadu, i kampen mot kemiska bekämpningsmedel och användandet av GMO, genmodifierade, grödor.

”To empower poor farmers to be better equiped to take control over their own lives” står det i projektbeskrivningen, ser det inte det. Var någon av de ens med och skrev ansökan? Jag blundar en sekund och tar ett djupt andetag.

”Anna?”

Jag öppnar ögonen snabbt, och ser hur alla tittar på mig, de tre fältansvariga, administratören och de två cheferna. Alla tittar åt mitt håll.

”Ber om ursäkt, Anna.”

En utav cheferna tar ordet.

”Vi diskuterade just de motgångar jordbrukarna möter när de går över till ekologiskt jordbruk. Hur det ska våga ta steget över, efter att i många år ha använt sig av kemikalier. Det är nog framför allt tack vare de fältansvarigas kunskap och otaliga besök vid böndernas fält som övertalat jordbrukarna att ge ekologiskt jordbruk en chans. Det är en långsam process, men vi är tålmodiga och ser det som en stor vinst för vår planet när ännu en familj väljer att lämna kemiska bekämpningsmedel och genmodifierade grödor bakom sig. Kan de vara något som passar i din rapport till Sverige?”

”Ja, de tror jag” mumlar jag och tänker, fan va duktiga ni är. Varför sitter ni här med mig och rättfärdigar ert arbete. Ni ska vara ute i fältet och jobba och göra det som ni gör bäst och brinner för. Men hur ska man annars visa biståndets resultat…?

Dela det här:
Kategorier: Bistånd, Civilsamhälle, Indien, Jordbruk, Landsbygdsutveckling, Miljö, Naturresurser, Utvecklingssamarbete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *