Impeachment eller 10 seconds of fame…?

Kvällens novela (såpopera)?

Kvällens novela (såpopera)?

Några förtydliganden angående artikeln nedan; Den röstning som skedde 17/04/2016 var i underhuset, efter detta röstade senaten idag 13/05/2016. Jag refererar i texten till det som impeachment, på svenska betyder detta att kongressen röstade om huruvida presidenten skulle ställas inför riksrätt.

I skrivande stund överröstas jag från Tv:n där det skriks ut ”SIM” och ”NAO” men mest sim, röstning om huruvida den sittande presidenten Dilma Roussef från arbetarpartiet PT (Partido dos trabalhadores) ska avsättas eller inte har hållit på sedan klockan 17, hon är nu 22.10. När vi slog på Tv:n klockan fyra var precis ett gäng på fem vuxna män i kongressen i färd med att dra varandra i håret och puttas … Få har nog missat den stora korruptionsskandal som Brasilien skakats av sedan det började luckras upp år 2014. Jag ska inte gå in på detaljer men det handlar främst om det statliga oljebolaget Petrobras och stora byggbolag. Eftersom Petrobras är ett enormt bolag har stora summor pengar kunnat plockas ut för att muta och stoppa i egen ficka. Det är klart att den förre detta presidenten Lula da Silva (även han med i PT och nära länkad till Dilma) är inblandad och likaså många medlemmar i kongressen. Transparency Brazil uppger att 60 % av de 594 medlemmarna riskerar åtal för valfusk, korruption, mutor, illegal avverkning av skog samt mord (MORD?). Brasilien genomgår just nu den största politiska kris landet sett på årtionden samt en av de största korruptionsskandalerna en demokrati upplevt. Det finns inga bevis på att Dilma är inblandad i korruption, däremot har hon illegalt manipulerat siffror för att dölja fel i budgeten under hennes omvalskampanj 2014. Många medlemmar i arbetarpartiet (PT) och oppositionen är inblandade i korruption. Allting har gått fort, för några få månader sedan pratades det om impeachment men då verkade det osannolikt…

Dilma Rousseff och Lula da Silva

Dilma Rousseff och Lula da Silva, källa: T1 Noticias

Brasiliens ekonomi nådde en all time high år 2011 och föväntningarna på framgång och utveckling var höga, sedan dess har det gått utför. Något som Dilma och hennes parti inte räknade med, låga oljepriser, nergång i Kinas ekonomi (Brasiliens största exportpartner) samt korruptionsskandaler som skrämt iväg utländska investerar har skakat landet.. således har de som velat bli av med Dilma lyckats skylla den ekonomiska krisen på henne.

källa: MercoPress

källa: MercoPress

Jag känner både de som är för och emot en impeachment, de som är för menar på att hon faktiskt har begått fel då hon manipulerade siffror och sedan försökt skydda Lula samt att hon är en kass president. De menar på att vicepresident Michel Temer från PMBD kommer kunna vända ekonomin genom att styra landet mer som ett företag. Vid hans sida finns en man vid namn Eduardo Cunha, det är helt klart att han är djupt indragen i korruption. Denna man är en av anledningarna till att impeachment processen drog igång, han håller just nu i omröstningen i kongressen..

Vicepresident Michel Temer och Eduardo Cunha, källa: O Globo

Vicepresident Michel Temer och Eduardo Cunha, källa: O Globo

De som är emot menar på att impeachment processen är odemokratisk (olaglig hävdar en del) och ett sätt för vicepresidenten att få makten. Samt att den byggts på för lösa grunder och att det är obehagligt att det går att genomföra en impeachment på detta vis. Värt att bemärka här är att många av personerna som är emot en impeachment inte röstat på Dilma i presidentvalet.

Många beskyller Globo, Brasiliens största mediebolag för att vara subjektiva och vara för en impeachment även om de själva ständigt hävdar sin objektivitet.. Globo verkade som propaganda kanal för Brasiliens militärdiktatur mellan 1964 och 1985. En militärdiktatur som Dilma Rouseff var starkt emot, hon var aktivist och med i en grupp som var för väpnad kamp mot diktaturen, 1970 fängslades och torterades hon, hon släpptes -73.

Vare sig man är för eller emot en impeachment av Dilma Roussef är det säkert att många av Brasiliens politiker har smuts på händerna och varit inblandade i korruption. Det som kan ifrågasättas är legitimiteten i en impeachment..

Det positiva detta stora kaos har fört med sig är att det börjats prata politik, folk har börjat engagera sig. Något som förvånat mig i Rio är just det låga politiska engagemanget, sedan jag anlände i juli har folk klagat på politikerna men väldigt sällan tagit till gatan för att demonstrera, det är först de senaste veckorna detta har börjat ske. Både för och emot impeachment processen. Jag som tidigare bott i Buenos Aires förväntade mig den glöden som finns där, ständigt demonstrationer och diskussioner. Det låga engagemanget kan bero på att Brasilien är så enormt stort både geografiskt (rymmer 19 Sverige) och invånarmässigt med 200 miljoner, huvudstaden Brasilia känns lite off. Brasilia planerades och byggdes 1960 för att ligga geografiskt mer centralt i landet men har snarare hamnat i sin egna lilla bubbla..

Demonstration i Sao Paulo för en impeachment, källa: The guardian

Demonstration i Sao Paulo för en impeachment, källa: The guardian

Förtroendet för politiker och förändring är otroligt lågt. I Sao Paulo vilket är ekonomiskt centrum är det politiska engagemanget större.

En kille som jag träffade på ett boteco (bar där det dricks stora mängder blaskig öl) häromdagen sade; varför gå ut och demonstrera när du kan sitta i solen på stranden och dricka öl?

 

Tillbaka till TV:n, det hurras och buas, viftas med skyltar och banderoller. Detta är Brasiliens kongress, just nu hoppas och sjungs det då det endast saknas en röst för att underhuset ska ha röstat för impeachment av Dilma. Kongressen består av 594 medlemmar (81 senatorer och 513 debutanter) och utgörs till majoriteten av vita män, intressant i ett land där 51% är svarta eller av blandad etnicitet och 51% kvinnor. Varje medlem får 10 sekunder att tala och det skriks ut; för min fru, dotter, barnbarn, gud etc säger jag ja/nej…, min roommate pekar och berättar vilka han gillar (typ 3) och vilka som är för tortyr, emot homosexualitet osv… Nu är det över, impeachment röstades igenom och det skriks och slås i kastruller på gatan utanför, oklart om det är för eller emot… Så länge det finns drama är cariocasen (invånarna i Rio) med. Vi får se vad som händer härnäst, i Brasilia mycket skulle jag gissa men i Rio fortsätter livet förmodligen som vanligt, förhoppningsvis med lite mer engagemang och intresse för Brasiliens politiska framtid.

Kongressen då Dilma Rousseffs avgång står klart, källa: O Globo

Kongressen då det står klart att underhuset röstat för impeachment, källa: O Globo

Dela det här:
Kategorier: Brasilien, Demokrati, Korruption, Latinamerika, Okategoriserade, Politik, Rättssystem

Om Marie Stjernquist Desatnik

Hej!

Jag heter Marie och är sedan juli 215 på utbyte i Rio de Janeiro. Jag pluggar ananrs energi och mijlö ingenjör på KTH i Stockholm. Jag har tidigare bott i Nairboi, Kenya samt Buenoa Aires, Argentina. Jag är intressserad av allt som har med hållbar utveckling att göra, politikskt, ekonomiskt och miljömässigt. Hoppas kunna reflektera lite över vad som händer i Rio och Brasilien, sol, strand, fattigdom, natur, våld, korruption, avvskogning och OS är några av de aktuella områden 2015/2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *