Europa fortsätter bygga murar

Flyktinglägrena i franska Calais har blivit en symbol för Europas misslyckade flyktingpolitik. I Calais bor tusentals människor under svåra omständigheter i väntan på att ta sig genom Euro-tunneln till Storbritannien, ett land som står på tröskeln till att stänga dörren till EU. I början av mars rev fransk polis delar av lägret efter att franska myndigheter beslutat om tvångsevakuering. Vad som kommer att hända med alla människor som väntar vid Europas numera stängda gränser återstår att se.

Foto: malachybrowne, flickr

Foto: malachybrowne, flickr

15 mars 2016 var det fem år sedan kriget i Syrien bröt ut. Samma dag återupptogs fredssamtalen i Genève. Kriget har hittills tagit hundratusentals liv och tvingat ännu fler människor på flykt. Enligt siffror från EU:s statistikkontor Eurostat har över 70 000 människor tagit sig till Frankrike i hopp om ett bättre liv. Majoriteten av dessa kommer från det krigsdrabbade Syrien.

I väntan på att ta sig till Storbritannien lever               människor under svåra omständigheter i Calais. Foto: malachybrowne, Flickr

I väntan på att ta sig till Storbritannien lever
människor under svåra omständigheter i Calais.
Foto: malachybrowne, Flickr

Jag vill tro att det ännu finns hopp. Hopp om ett enat Europa som fokuserar på människoliv och som arbetar för en human flyktingpolitik – något som knappast den nya Turkiet-överenskommelsen kan sägas sträva mot. Överenskommelsen mellan EU:s ledare och Turkiet innebär i korthet en ”en-för-en” princip. Detta betyder att migranter som reser från Turkiet till Grekland utan giltiga resehandlingar riskerar att skickas tillbaka till Turkiet. För varje syrisk migrant som skickas tillbaka släpps en annan in i EU. Avtalet har kritiserats av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR.

Foto: privat

Foto: Privat

I Frankrike, liksom i övriga Europa, skrivs det mycket om den rådande flyktingkrisen. Jag menar att det är viktigt att komma ihåg vad dessa människor flyr ifrån, och att “krisen” faktiskt inte är hos oss i Europa, utan hos alla de människor som befinner sig på flykt eller som befinner sig i krigszonerna. Jag vill tro att det ännu finns hopp om ett solidariskt Europa.

Dela det här:
Kategorier: Frankrike, Migration

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *