Könsstympning förbjuds i Gambia

Den 28 december förbjöds kvinnlig könsstympning i Gambia. Många människorättsorganisationer välkomnar lagen som ses som ett viktigt steg för flickors rättigheter och jämställdhet. Samtidigt är sedvänjan djupt rotad i samhället och många undrar vilken förändring den nya lagen faktiskt kommer att innebära.

Kvinnor som har slutat genomföra ingreppen deltar i en workshop om kvinnlig könsstympning och diskuterar alternativa aktiviteter som inkomstkälla.    Foto: Fatou Manneh

Kvinnor som har slutat genomföra ingreppen deltar i en workshop om kvinnlig könsstympning och diskuterar alternativa aktiviteter som inkomstkälla.
Foto: Fatou Manneh

– Lagen kommer att betyda mycket för vårt arbete med att avskaffa kvinnlig könsstympning. Nu finns det en lag som är stödd av presidenten, och de som utför ingreppen kan straffas och bli skadeståndsskyldiga. Nyligen dog en bebis på grund av omskärelse och det fallet är nu i rättegång, berättar Fatou Manneh som arbetar på en frivilligorganisation i Gambia.

Skärmavbild 2016-04-25 kl. 12.55.38Kvinnlig könsstympning innebär att ett ingrepp utförs på det kvinnliga könsorganet utan att det finns medicinska skäl. Exempel på vanliga ingrepp är att klitoris eller delar av blygdläpparna skärs bort för att sedan sys ihop så att endast en liten öppning är kvar. Kvinnlig könsstympning innebär bland annat allvarliga hälsorisker och ger vanligtvis både fysiska och psykiska komplikationer. Ingreppen genomförs ofta med smutsiga verktyg och av outbildade barnmorskor eller äldre kvinnor i byarna.

Manneh berättar att både pappor och mammor brukar vara delaktiga i beslutet att låta könsstympa sina döttrar. Pappan ger tillåtelse till mamman att lämna flickan för könsstympning. Familj och vänner firar händelsen genom en ceremoni med mat, dans och sång när flickan har läkt. Gästerna brukar ge pengar eller kläder i present till flickan och familjen för att hedra händelsen.

Sociala normer bakom kvinnlig könsstympning
Trots den nya lagen är kvinnlig könsstympning en sedvänja som är svår att avskaffa. Sociala normer om kvinnors roll i samhället är ofta anledningen till att sedvänjan utförs. Att könsstympas anses vara ett kliv in i vuxenvärlden och ska göra könsorganet rent och bevara kvinnans oskuld tills hon gifter sig. Könsstympning är även ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet eftersom det minskar eller tar bort kvinnans njutning helt vilket anses förhindra otrohet.

– Vi måste fortsätta att arbeta mot detta och sprida information i byarna. Vi måste även bjuda in sjuksköterskor som berättar om konsekvenserna, och kvinnor som har slutat utföra omskärelser som berättar om varför. Föräldrarna betalar för omskärelsen och därför är det viktigt att föreslå en annan inkomstgenererande aktivitet för dem som slutat utföra ingreppen så att de kan försörja sig och sina familjer. Detta är ett pågående arbete och vi måste återkomma till alla byar som vi arbetar i för att få dem att förstå konsekvenserna av sedvänjan, avslutar Manneh.

Fatou Manneh heter egentligen något annat

Dela det här:
Kategorier: Gambia, Jämställdhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *