Tchau Dilma, Olá Temer…. Brasiliens president Dilma ställs inför riksrätt

Dagen (12/05/2016) har blandats dels av ”Tchau querida” och högt mod och dels av suckar och prat om statskupp. Brasilien har fått en ny president. Dilma som valdes 2010 ska ställas inför riksrätt och Michel Temer den före detta vice presidenten tar över i 180 dagar.

impech

Bffs…? Dilma och Temer innan korruption och manipulering av statsbudgeten rört om i kongressen…

Sällan har Brasilien varit så delat. Få gillar Temer men menar att inget kan vara värre än Dilma, Temer lär dessutom kunna få majoritet i kongressen och således få igenom reformer, något som Dilma inte lyckats speciellt väl med. Temer tros kunna vända ekonomin genom att höja pensionåldern till 65, något som fram tills nu legat kring 50… Dessutom vill han förenkla Brasiliens skattesystem,  det är ett av världens mest komplexa vilket gjort det svårt och långdraget att starta företag. Många inom finans- och bankvärlden är positiva till Temer.

IMG_3306

”Det jag utsatts för är en statskupp, jag anklagas för ett brott jag inte begått” sa Dilma i sitt avskedstal tidigare idag

Andra menar att detta är en statskupp från Temer och hans gäng, ett gäng där många haft fingrarna med i korruptionsspelet. Bland annat kongressens förre detta talman (avsattes för en vecka sedan) Eduardo Cunha som kommit att personifiera korruption. Han är en av dem som drivit på avsättningen av Dilma mest. Klart är att det finns många frågetecken kring hur Temer kommit dit han är…

I mitt tidigare inlägg förklarade jag bakgrunden till hur hela processen drogs igång samt när kongressen röstade i underhuset. Efter det har det varit en hel del oklarheter. Den nya talmannen Waldir Maranhao ogiltigförklarade i måndags riksrättsprocessen mot Dilma efter klagomål från Brasiliens justitiekansler om att omröstningen i underhuset inte gått rätt till. Maranhao krävde därför att underhuset skulle samlas för en ny omröstning. Detta struntade senaten i och senatens president Renan Calheiros meddelade att omröstningen angående Dilmas öde skulle ske oavsett på onsdagen. Senaten röstade 55 för och 22 mot att ställa Dilma inför riksrätt.

Temer intar presidentposten..

TV apparater på barer över hela Rio visar Brasiliens nya president Temer

Klart är att Dilma har manipulerat siffror i statsbudgeten samt att hon skött landets ekonomi dåligt och är en usel offentlig talare. Men har hon gjort något olagligt? Är det rätt att ställa henne inför riksrätt? Är det ett bevis på att den mycket unga demokratin Brasilien faktiskt fungerar eller snarare ett bevis på att den inte gör det? Det är här åsikterna är vitt åtskilda, jag har vänner som säger att Temer är relativt bra då Dilma körde Brasilien i botten, sedan har jag de som känner osäkerhet och rädsla efter denna så kallade statskupp… Klart är att få av kongressens medlemmar har rent mjöl i påsen… Brasiliens politiska framtid förblir således osäker.

Jag diskuterade tidigare idag situationen med en kompis från Sao Paulo som varit för att ställa Dilma inför riksrätt, vi hade lite delade åsikter men slutligen sa han ”men har du märkt att brasilianare pratar mer om politik nu än vad de pratar om såpoperor..?” , tidigare har jag just reagerat på det låga politiska engagemanget hos invånarna, jag svarade ”ja men det är för att ingen såpopera är så dramatisk som den brasilianska kongressen, här finns allt, kärlek, hat, förräderi och pengar…” Förhoppningsvis är nästa säsong av såpoperan mindre dramatisk med färre korruptionsskandaler och lögner…

För vidare och mer detaljerad läsning rekommenderar jag artiklar av Henrik Brandao Jönsson på bland annat DN.

Dela det här:
Kategorier: Brasilien, Demokrati, Ekonomisk utveckling, Korruption, Politik, Rättssystem

Om Marie Stjernquist Desatnik

Hej!

Jag heter Marie och är sedan juli 215 på utbyte i Rio de Janeiro. Jag pluggar ananrs energi och mijlö ingenjör på KTH i Stockholm. Jag har tidigare bott i Nairboi, Kenya samt Buenoa Aires, Argentina. Jag är intressserad av allt som har med hållbar utveckling att göra, politikskt, ekonomiskt och miljömässigt. Hoppas kunna reflektera lite över vad som händer i Rio och Brasilien, sol, strand, fattigdom, natur, våld, korruption, avvskogning och OS är några av de aktuella områden 2015/2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *