Att resa genom kontraster

IMG_3949

Från en lugn solnedgång i en stad som är mer som en bubbla av rikedom…

FullSizeRender

till en storstad och något mer verklig

Vi skumpar fram i en tuk-tuk. Det är tidig kväll i Mombasa och staden sjuder av liv. Trafiken är hetsig, luften är full av avgaser, det doftar mat och bränd plast. Det är många som är ute på gatorna. Jag undrar om de är personer som trotsar Mombasas kriminalitet eller helt enkelt tvingas lägga sin inkomst på annat än transport.

Bredvid mig sitter en god vän. Vi är två resenärer som är vana vid att resa ensamma, och blir därför fortfarande förvånade över hur det är att resa i tvåsamhet. Även om det sällan är så att ens resa är ensam trots att man reser själv. Och jag tänker att det är en av alla dessa kontraster som resandet består av.

Och på väg in i Mombasa är kontrasten mellan olika städer och olika typer av områden slående. Jag har spenderat några dagar söder ut, i en liten stad som heter Diani. En stad som är som en bubbla med många rika och vita människor. Vi har haft det roligt. Vi har haft det bra. Samtidigt har vistelsen varit udda, och att komma in till Mombasa känns som att återvända till verkligheten. Kontrasterna mellan städerna är enorma. Och de stora skillnaderna får mig att fundera på hur resandet i sig består av upplevelser som är så olika varandra. Den enorma utmattningen av att resa igenom nya okända marker och den aldrig sinande nyfikenheten för det som aldrig setts. Språk som är så annorlunda ens modersmålet att tungan inte ens kan forma ett ord. Värme, svalka, svett, den torra huden från flygplan, natt, dag, gott, äckligt, elakhet och ren godhet. De små kontrasterna som egentligen gör så mycket i livet, ställs till sin spets i resandet. Att resa är i mångt och mycket att uppleva kontraster. Och i vår skumpande tuk-tuk sjunker jag bekvämt ner och tänker hur fantastiskt det är. Att ha möjligheten att uppleva resandets kontraster.

Dela det här:
Kategorier: Kenya, Okategoriserade

Om Maria Lundin Osvalds

Studerande statsvetare som spenderar sommaren i Indonesien och Kenya.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *