När regnet inte kommer

Det senaste året har präglats av extrem torka och svält i södra och östra Afrika. Året innan drabbades samma område av översvämnningar och bortspolade skördar. Malawi är ett av de länder som drabbats hårt av klimatförändringarna. Lokalbefolkningen vittnar om hur situationen förvärrats under de senaste fem åren när regnperioderna började förändras. 

I Mpasa har många brunnar torkat ut och byborna måste gå till grannbyarna för att hämta vatten.   Foto: Klara Elzvik

I Mpasa har många brunnar torkat ut och byborna måste gå till grannbyarna för att hämta vatten. Foto: Klara Elzvik

Vi befinner oss mellan bergskedjan Mulanje på gränsen till Moçambique och den kantiga Zombaplatån i Shirehöglandet. Området kallas Mpasa och ligger i södra Malawi. Det är en plats som, till följd av dess geografiska placering mellan två bergsmassiv, drabbas extra hårt när regnet inte kommer. 2016 har varit ett tufft år då väderfenomenet El Niño i samverkan med klimatförändringarna har resulterat i extrem torka och uteblivna skördar. Det går inte längre att lita på regnsäsongerna och därför är det svårt att planera odlingen för ett lyckat resultat. ”Det är klimatförändringarnas fel att inte regnet kommer.” Denna sägning har cirkulerat i byarna sedan regnet slutade komma som vanligt för drygt fem år sedan.

George Kondwani jobbar ideellt som tolk för ett odlingsprojekt i södra Malawi. I år står en stor del av befolkningen helt utan den majsskörd som deras dagliga försörjning bygger på. Globala organisationer varnar för svältkata-

strof, och enligt den statliga amerikanska biståndsmyndigheten USAID:s varningssystem kommer 50 miljoner människor i södra Afrika att drabbas.

Girison Mchelewata är ledare i en by med 170 familjer i Mpasa. Han uppskattar att minst 57 av dessa familjer inte kommer ha mat för dagen inom de kommande veckorna och är bekymrad för hur framtiden kommer se ut.

– Den absolut största utmaningen för vårt område är att se till att hela befolkningen har mat. Det går inte som det ser ut just nu.

Estere Mapinda visar sin köksträdgård där hon  bland annat odlar kål, spenat, bönor och sötpotatis.  Foto: Klara Elzvik

Estere Mapinda visar sin köksträdgård där hon
bland annat odlar kål, spenat, bönor och sötpotatis. Foto: Klara Elzvik

Svårt att förstå varför klimatet förändras
För de lokala bönderna betyder klimatförändringarna att regnet inte kommer som det brukade. Det blir kallare eller varmare än vanligt. Skörden torkar bort på fältet och oron för ständig hunger det kommande året växer. Byborna ser, känner och förstår att förändring sker, men de vet inte varför. Estere Mapinda är 47 år och bor med sina fem barnbarn i södra Malawi.

– På grund av regnet har vi inte någon mat det här året.

Mapinda skrattar lite generat när hon förklarar att människor runt om i hennes by pratar om klimatförändring men egentligen förstår de inte vad det faktiskt innebär.

Många i området kring Mpasa är medvetna om att avskogning är ett problem, men de vet inte riktigt varför, det berättar tolken Kondwani.

– De vet att det är dåligt att hugga ner för mycket träd. Samtidigt gör alla det för att överleva. Folk svälter och behöver mat för dagen. Då är det svårt att komma med långsiktiga råd.

Kondwani säger att han varken dömer eller förlåter de som orsakar klimatförändringarna.

– Vi skyller inte på någon. Men vissa av oss vet vilka som bär skulden mer än andra. Det är inte vårt fel att regnet inte kommer. Det är inte mitt land som förorenar och värmer upp världen. Men det är vi här i Malawi som lever med konsekvenserna varje dag.

Majsrensning är en vardaglig syssla i juni då skörden ska torkas och sedan malas till en fint mjöl som de sedan kokar majsgröten Nsima av. Många tvingas nu köpa majsmjöl vilket pressar upp priserna rejält även på landsbygden. Foto: Klara Elzvik

Majsrensning är en vardaglig syssla i juni då skörden ska torkas och sedan malas till en fint mjöl som de sedan kokar majsgröten Nsima av. Många tvingas nu köpa majsmjöl vilket pressar upp priserna rejält även på landsbygden. Foto: Klara Elzvik

Dela det här:
Kategorier: Jordbruk, Klimat, Malawi, Miljö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *