Kvinnor lär sig självförsvar i Jordanien

”Speak up, even if your voice shakes” – Maggie Kuhn. Varje dag när jag går på gatan i Amman, Jordanien, ropar män efter mig. Det verkar inte spela så stor roll hur noga jag täcker mig, män finner det fullständigt acceptabelt att trakassera mig oavsett. Tyvärr är detta inte specifikt för mig, Jordanien har ett uppmärksammat problem med trakasserier mot kvinnor. Detta är någonting som behöver förändras och SheFighter jobbar på att göra det genom att stärka kvinnorna; inte förändra männen.

Under den muslimska fastemånaden Ramadan har många olika organisationer och företag i Amman specialerbjudanden och aktiviteter på kvällarna. Igår hade organisationen SheFighter en workshop i självförsvar för kvinnor, det är en organisation som startades av Lina Khalifeh efter att hon hade sett sin vän bli överfallen. Med en bakgrund i kampsport bestämde sig Lina för att hon ville hjälpa kvinnor att försvara sig själva, någonting som självklart är viktigt för kvinnor i alla länder, men i ett land som Jordanien, där trakasserier på gatan tillhör vardagen och där våldtäkt inom äktenskap enligt lagen inte räknas som ett brott, är det desto viktigare. Här är många kvinnor rädda för att anmäla trakasserier till polisen på grund av att de är rädda för hur deras familjer eller makar skall reagera, det är ofta sett som att det är kvinnornas fel. Strukturen behöver förändras, och att stärka kvinnors självkänsla och lära dem att försvara sig själva är ett steg på vägen.

Som tidigare nämnt så ropar män efter mig varje gång jag går på gatan, detta är någonting som togs upp under workshopen av en kvinna från Jordanien. Frustrerat frågade hon Lina hur hon skall reagera när män ropar efter henne på gatan. Hon säger att det gör henne arg och frustrerad men att hon inte vet vad hon skall göra eller hur hon skall reagera. Lina säger att det bästa man kan göra, i hennes mening, är att bara ignorera det och inte sänka sig till männens nivå, om det inte är så att de blir hotfulla och närgångna. Hon sa att ”om du känner igen männen som trakasserar dig så anmäl dem till polisen, de vet att de kan hamna i fängelse för att trakassera kvinnor. Blir de fysiska så var inte rädd för att använda dig av tekniken du har lärt dig idag, och kontakta sedan polisen”. Hon sa att hon förstår frustrationen och att det även händer henne, hon berättade om en gång när ett gäng män hade följt efter henne och några av hennes vänner och ropat efter dem. Hon blev tillslut trött på det att hon vände sig om och gick fram till männen, hon tittade dem i ögonen och frågade ”känner ni mig? Nej, varför ropar ni då efter mig?”. Männen hade blivit så chockade att de hade backat tillbaka och bett om ursäkt. Hon säger att männen egentligen är fega, men att kvinnorna måste vara starka och självsäkra; kvinnor skall inte vara inte rädda för männen.

I slutet av workshopen säger hon att det är viktigt för kvinnor att kunna självförsvar, men inte bara för att kunna slå tillbaka om någon attackerar en. Om du kan försvara dig själv förändras hela ditt kroppsspråk, du blir självsäker och det syns på dig. Detta i sig minskar risken för att du blir attackerad från början.

Målet som SheFighter har är otroligt viktigt; att stärka kvinnor, ge dem mer självförtroende och på så sätt förändra strukturerna i samhället. Enligt FN har tre av fem kvinnor över 15 år i Jordanien blivit utsatta för våld en eller flera gånger i sitt liv, endast tre procent väljer att anmäla det. Det behövs arbete för att stärka kvinnor, inte bara göra så att de kan försvara sig själva fysiskt utan kvinnor behöver stärkas psykiskt. Det är inte acceptabelt att trakassera kvinnor på gatan och kvinnor skall inte vara rädda för att säga ifrån eller för att anmäla det till polisen.

Kvinnor i Jordanien skall vara lika trygga när de går på gatan som män är.

Dela det här:
Kategorier: Civilsamhälle, Genus, Jämställdhet, Mellanöstern, Okategoriserade, Sociala rörelser
Taggar: , ,

Om Elin Forsberg Johannessen

Jag är 23 år från Göteborg med en fil.kand. i Globala Studier. För tillfället studerar jag arabiska i Amman, Jordanien. Jag har ett brinnande intresse för utvecklings- och jämställdhetsfrågor och ett särskilt intresse för barns rättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *