Bulldozers är ingen hållbar lösning

Trots tvångsevakueringen av tusentals flyktingar i franska Calais förra året återvänder många i dag till den norra kuststaden med en dröm om Storbritannien. Under de senaste månaderna har antalet flyktingar här ökat mer och mer. Det visar oss att kortsiktiga utvägar såsom evakueringar och förstörelse av flyktingläger inte är hållbara. De tar oss istället bara tillbaka till ruta ett.

I oktober förra året påbörjades de sista tvångsevakueringarna av det stora flyktinglägret i franska Calais. Efter det jämnades ”Djungeln”, som lägret kallades, till marken. På flykt från krig, våld och förföljelse i sina hemländer befann sig närmare 8000 flyktingar i lägret med hopp om att kunna ta sig över kanalen till Storbritannien och ett tryggare liv. I samband med evakueringen tvingades dessa människor att återigen söka skydd och platser att bo på. Många förflyttades till välkomstcenter runt om i Frankrike för att kunna påbörja asylprocesser. Andra hamnade istället i nya inofficiella läger i Frankrike eller skickades tillbaka dit de kom ifrån.

Men det finns också de som återvänt till Calais efter evakueringen. I nuläget uppskattas det befinna sig omkring 800 flyktingar i Calais och runt om i norra Frankrike. Den siffran kommer troligtvis att öka. Av den miljon människor som sedan 2015 tagit sig över Medelhavet till Europa är många fortfarande fast beslutna att ta sig hela vägen till Storbritannien. På vägen kommer många av dessa människor vara tvungna att samlas i officiella eller inofficiella flyktingläger i Europa.

Den nuvarande situationen i Calais visar oss framför allt en sak: snabba, kortsiktiga utvägar är inte lösningen. Konflikter, otrygga levnadssituationer och brott mot mänskliga rättigheter kommer att fortsätta driva människor till flykt. Inte minst nu, när UNHCR rapporterar om en global trend där fler och fler människor tvingas fly sina hem för varje år. Så sent som 2016 beräknades rekordhöga 65 miljoner människor vara tvångsförflyttade. Evakueringar och förstörelse av flyktingläger kommer inte förhindra människor att fly eller att ta sig mot sina slutliga mål. Låt oss lära från det som händer i Calais i dag och istället arbeta för mer hållbara lösningar.

Dela det här:
Kategorier: Europa, Flyktingar, Frankrike, Migration
Taggar: , , ,

Om Alice Castensson

Studerar freds- och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet. Innan jag påbörjar mitt sista år hösten 2017 volontärarbetar jag med organisationen Refugee Community Kitchen i Calais, Frankrike.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *