Miljöaktivister strider för att bevara parken Mashtots, Jerevan.

Det är tisdagen den 20 mars och demonstrationen är inne på sin tionde dag. Över tre hundra människor har samlats i parken Mashtots i centrala Jerevan för att protestera mot regeringens beslut om ett nybygge som i färdigt tillstånd kommer att ersätta denna populära mötesplats med ett centrum av små butiker som tidigare har legat på Abovyan Street men nu förstörts av order från regeringen.

Grunden för flera av de kommande butikerna har redan gjutits och vissa har fått väggar av glas. Detta har dock inte hindrat demonstranterna som har ockuperat en av butikerna som fortfarande bara består av en gjuten grund, tak och balkar. Det har snarare främjat demonstrationen då aktivister och frivilliga från olika rörelser och frivilligorganisationer nu kan hålla värmen tillsammans genom att trängas på den lilla gjutna plätten med tak. Här inne dricks det te för att hålla värmen samtidigt som det dansas Armenisk folkdans till tonar av Gini lits. En svängig traditionell Armenisk sång som både män och kvinnor verkar gilla att ta ton till. Utanför står en grotesk snögubbe som ska föreställa en Armenisk politiker/affärsman och en snöiglo som har under dessa 10 dagar använts som skydd mot kylan.
De tio dagarna av demonstration i en snöigt och kallt Jerevan har varit en konstant kamp. Varje morgon har byggarbetarna försökt återuppta sitt arbete, och varje morgon har demonstranter förhindrat dem genom att ställa sig i vägen. Under gårdagen beslöt sig även demonstranterna att förflytta sig till Jerevans kommunhus för att ställa krav på borgmästaren att komma ut och ta en diskussion. Som svar fick de en varning och krav på att inom 20 minuter lämna platsen och Mashtots parken. Ingen lämnade parken utan folksamlingen snarare ökade. Efter 20 minuter gångna, svarade polisen med att fortsätta övervaka platsen men utövade inget våld eller försök att skingra folksamlingen.
När folksamlingen senare på kvällen lämnade platsen för att hämta ny energi för morgondagens kamp, intog snabbt polisen och byggarbetarna platsen för att under natten hinna sätta upp väggar av glas som ska försvåra demonstranterna från att förhindra det fortsatta byggnadsarbetet. Det pratas om att utlova ett hot, för varje dag som en ny glasvägg slås upp kommer även en att slås ner. Kanske var det inte så smart att designa dessa nya butiker med glasväggar.

 I fall unga som gamla har samlats för att protestera mot ett ödeläggande av en av Jerevans många parker eller bara vill utöva sin rätt att protestera mot allt som överskrider nationell lag, miljörättigheter och mänskliga rättigheter, vet jag inte. Men det kanske inte heller är det mest väsentliga i det här fallet. Huvudsaken är att människor från olika delar av stan och landet med olika bakgrunder och intresseområden samlas i en enad front med beslutsamhet att lyckas.

Cathérine Söderberg, praktikant på NGO-n Society Without Violence, Jerevan.

Dela det här:
Kategorier: Armenien, Demokrati, Europa, Konflikt, Mänskliga Rättigheter, Miljö, Sociala rörelser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *