En stor investering är en bra investering?

Manyara Ranch har funnits sedan 1956 och har en rätt lång och krokig historia bakom sig. I början, under kolonialismen, var ranchen framför allt till för boskap att röra sig inom. Idag är det bland annat WWF, AWF, Tanzanian national parks organization och moudoli district council som har ansvar för ranchen och AWF som i huvudsak finansierar. Det är en stor ranch som man investerat i framför allt på grund av för att bevara en så kallad “wildlife corridor” för djur som elefant, buffel och lejon. Med andra ord är det en passage för vilda djur mellan två nationalparker, tarangire och manyara national park.

Ranchen går tillmötes en del problem idag, mycket kanske på grund av modernisering och utveckling, inte bara i Tanzania, utan också globalt sett.

Det förmodligen största och mest hotfulla problem det cirka 14 000 hektar stora området möter är jakten på elefanter som de senaste två åren har ökat. När jag igår besökte ranchen hade två elefanter dagen innan hittats dödade i området. Efterfrågan på elefantben gick ner med har nu ökat, även om dödandet av elefanter i detta område innan två år tillbaka i princip var eliminerat, då på grund av svårigheterna att sälja elefantben. En förklaring till detta kan vara den ökade medel och överklassen i Kina, ett Kina som har mycket pågående projekt i Tanzania idag och som nu kan ha öppnat upp en marknad för elefantben. Det finns däremot ingenting som bevisar detta men det är en disskusion som förs och ett problem man vill få bukt på snarast möjligt.

Ett annat problem man har är att befolkningen i de åtta byar som ligger runt om kring, eller inom ranchen, inte förstår vikten av att bevara den biologiska mångfalden inom djur och naturlivet som finns, vilket i sin tur har resulterat i mindre konflikter. För att motverka dessa konflikter mellan ranch och bybor har det hållits utbildning i form av workshops i hur man kan och varför man bör bevara naturen och djuren.

Också sägs det att djuren faktiskt undviker detta område på grund av den växande turismen och de aktiviteter som pågår i området, så som ni nu förstår går det att diskutera huruvida detta är en bra investering eller inte. Många anser att det är en bra investering, men att man måste jobba mer effektivt med de problem man går tillmötes.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Miljö, Tanzania

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *