Ecuadors ursprungsbefolkning i protest mot regeringens politik

Mer än tvåtusen personer från olika ecuadorianska ursprungsbefolkningsgrupper har slutit upp i en protestmarsch på väg mot landets huvudstad, i syfte att protestera mot president Rafael Correas politik. Vandringen påbörjades den 8 mars i Amazonasregionen Zamora Chinchipe i sydöstra Ecuador och man har i nuläget tillryggalagt mer än 300 kilometer.

Förbundet för Ecuadors ursprungsnationaliteter, CONAIE (La Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador), ligger bakom marschen för ”vatten, liv och värdighet” med vilken man demonstrerar mot gruvdrift och höga skatter, samt för fri tillgång till utbildning. Vid en presskonferens den 23:e februari meddelade förbundets ledare, Humberto Cholango, för den ecuadorianska tevekanalen Ecuavisa att protesten har sitt ursprung i Rafael Correas impopulära politik. Delfín Tenesaca, talesman för ursprungsbefolkningsorganisationen Ecuarunari, uttryckte för samma tevekanal att Rafael Correa förstör ”vår mark, vår djungel, vår samlevnad med moder jord”. Enligt den information som finns att ta del av på CONAIEs hemsida är många grupper upprörda över hur Ecuadors naturresurser säljs ut till multinationella företag.

Presidenten själv har kungjort att regeringen ska förbereda sig fram till den 22:a mars då marschen väntas inta Quito för att visa sig stabilare än någonsin. Till tidningen La Hora har Correa sagt att ”Om de kommer med 500 ska vi möta dem med 50 000”. Regeringen har nyligen även inlett en reklamkampanj till motangrepp mot protesterna med vilken man på stora skyltar längs med vägarna framför budskap som ”Destabilisera är de fegas vapen – Fosterlandet skapas i fred” och ”President, idag mer än någonsin står vi på din sida”.

Ursprungsbefolkningen utgör cirka 25 % av Ecuadors befolkning och tidigare i landets historia har CONAIE, tillsammans med andra sociala rörelser, lyckats avsätta presidenter med sina protester. Enligt CONAIEs viceordförande, José Acacho, kommer demonstranterna uppgå till 25 000 personer då de anländer till huvudstaden.

Dela det här:
Kategorier: Ecuador, Latinamerika, Sociala rörelser
Taggar:

En kommentar

  1. Pingback: Ecuadors ursprungsbefolkning i protest mot regeringens politik | Sigrid Petersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *