Push + Pull = Papperslösa Zimbabwier i Botswana

Mellan år 2005 till år 2006 så ökade immigrationen av Zimbabwier till Botswana från 25 000 personer till 60 000 personer. Inströmningen av Zimbabwier har avtagit till Botswana men idag beräknas 1 av 15 innevånare i gränsstaden Francistown i östra Botswana vara av Zimbabwisk nationalitet. Push och pull effekter mellan grannländerna Botswana och Zimbabwe bygger på den frirörligheten i SADC regionen med enda krav att man kan styrka sin identitet med pass. Men immigrationen innefattar också papperslösa som inte har tid eller pengar att skaffa pass i Zimbabwe vilket skapar en spänning mellan länderna.

” What is the purpose of your visit to Botswana?”

Turism (Jag ljuger och känner hur svetten lackar).

Where are you going?

To Maun(mitt forskar visum handäggs fortfarande och jag tänker att jag kanske borde ha sagt…). ”

”So you are going to the Okavango Delta?”

Yes!

Den kvinnliga Botswanska gränspolisen stämplar hårt och utan tvekan i mitt pass och säger;

”Welcome to Botswana!”

Botswana har varit en demokrati sedan dess självständighet 1966, har inte haft några större politiska konflikter sedan dess, det finns heller ingen utbredd kriminalitet i landet. Botswana en mycket stark ekonomi i Afrikanska mått mätt främst beroende på dess världsledande export av diamanter. Detta har lätt till att flesta barn går i skolan, barnadödligheten är relativt låg och även om bistånd har bidragit starkt till den positiva utvecklingen efter självständigheten så har Botswana byggt en ekonomi som lever på landets egna resurser och verksamheter.Ett stort problem är dock HIV-spridningen och HIV-smittade vuxna i Botswana estimeras till 23,9% enligt UNAIDS rapport från 2008.  Trots Botswana höga HIV spridning har således landet många faktorer som i migrations sammanhang kallas för ”Pull factors” dvs egenskaper som gör att landet lockar människor till att flytta ditt.

Botswanas granne i öst Zimbabwe har dock vad som i migrations sammanhang brukar kallas för ”Push factors” dvs egenskaper som gör att människor vill flytta därifrån som tex brist på demokratiska rättigheter, en korrupt och maktgalen regering och en mycket negativ ekonomisk utveckling med 76 % arbetslöshet i åldern 18-32 år…

Efter ett par dagar i Gaborone så inser jag att min svett vid gränskontrollen över huruvida jag reser in för turism eller för forskning inte är något mot den svett som Zimbabwier utan pass känner när de korsar gränsen i skydd av mörkret i sökandet efter ett bättre liv. Det är fri rörelsefrihet inom SADC regionen med det enkla kravet att du kan styrka din nationalitet genom pass handling men i Zimbabwe kan processen att söka och erhålla ett pass liknas vid Hernados de Sotos beskrivningar om hur det informella görs formellt i många utvecklingsländer dvs det tar evigheter och det kostar pengar.

Hifellia berättar för mig att hon känner många papperslösa Zimbabwier och att detta skapar en situation där arbetsgivaren i den sämsta av världar kan pressa lönerna med hot om att ange de papperslösa till de Botswanska myndigheterna för deportering. Detta påverkar dock inte enbart de papperslösa Zimbabwier som tvingas leva ett liv i ständig oro utan även Botswanierna genom att löner pressas till under minimilön och skapar en arbetslöshet och en låg ekonomisk omsättning.

Värst är kanske dock det förakt eller avsky som situationen skapar och som jag möter flera gånger under min vistelse så här långt i Botswana. Situationen har skapat en mycket negativ bild av Zimbabwiern som jag skulle beskriva som fientlig. Denna fientlighet bygger dock ytterst på okunskap om möjlighet att skaffa pass i Zimbabwe om de stora olikheterna mellan Botswanas och Zimbabwe utvecklingsnivå som skapar en push effekt från Zimbabwe och pull effekt till Botswana där diamanterna ”växer” som ogräs.

 

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Botswana, Ekonomisk utveckling, Migration, Zimbabwe

2 kommentarer

  1. Fint innlegg Erik! Det å få pass er både dyrt og tidkrevende i Zimbabwe. Kjenner flere som har kommet seg over grensende land (SA, MOZ, ZAmbia) uten pass, men ved å kjenne noen eller betale seg over. Forferdelig tøff situasjon, men desverre er det slik for mange at de ikke har noen valg. Bivirkiningen av dette er som du skriver i innlegget svart-arbeid og dumping av lønn. Akkurat da, når jeg leser dette, kjenner jeg hvor heldig jeg er som er født her jeg er født!

  2. Agnes Björn

    Intressant läsning! Vet du om vad det finns för regionala/internationella initiativ för att hantera paperslösa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *