Facebook = Makt?

Idag har Facebook cirka 845 miljoner användare, men de skulle kunna vara många fler. I Kina, med över 1.3 miljarder invånare och nästan 20 % av världens befolkning, är Facebook en utav många sidor som är blockerade för allmänheten på grund av regeringens brandvägg. Om Facebook var tillgängligt skulle detta kunna leda till en dubblering av Facebook-användare.

De är i och för sig inte trovärdigt att hela Kinas befolkning skulle skaffa sig ett Facebook-konto, men om Kina följer procentandelen av Facebook-användare i världens tredje och fjärde största länder (USA och Indonesien) så borde någonstans mellan 20 och 50 procent av alla kineserna gå med. Facebook har alltså kanske över en halv miljard människor som bara står där och väntar på att få tillgång till de sociala medierna. För det är som sagt inte bara Facebook som är låst, eller delvis låst, i Kina. Sidor som Google, YouTube, Twitter, Wikipedia, WordPress, Wikileak och Amnesty International är otillgängliga för den kinesiska befolkningen. Även Nobelstiftelsens och Norsk Rikskringkastings (Norges public service) hemsida låstes, efter att Nobels Fredspris tilldelats till Kinesiska människorättsaktivisten Liu Xaiobo 2010.

Men Kina är inte det enda landet i världen som har blockerat Facebook. Länder som Iran, Uzbekistan, Pakistan, Syrien och Bangladesh har gjort Facebook otillgängligt för ett antal olika anledningar. En av anledningarna är att Facebook är anklagat för att anti-islamiskt innehåll och religiös diskriminering ska vara tillåtet. Men Facebook-kritiken slutar inte där. I England har Facebook blivit kritiserat för att göra arbetare mindre produktiva. Detta har lett till att Facebook blockerats på de flesta arbetsplatser.

I Kina, i alla fall, har Facebook varit låst i över tre år, och anledningen är att den kinesiska regeringen är mycket skeptisk mot sociala medier som skapar en plattform långt bortom den politiska maktens kontroll. Sociala medier anses kunna skapa en ärlig och öppen dialog, och därigenom stärka folkets inflytande. Ett exempel, bland många, är hur snabbt videon ”Kony 2012” spred sig över världen genom Facebook och YouTube. Ett annat exempel är flera av revolterna i Arabvärlden, som i Egypten i början av 2011, sägs ha börjat genom ett Facebook event.

Men är Facebook verkligen statens fiende, och kan det inte vara så att kinesiska befolkningen klarar sig bra utan Facebook? Sociala medier är fortfarande väldigt nytt så det är, än så länge, svårt att se hur stort inflytande och kraft det faktiskt har på vårt samhälle. Bara, att jag kan sitta på ena sidan jorden och du kan sitta på andra sidan och läsa det här bara sekunder efter att jag har skrivit det, är för mig fortfarande ofattbart.

Anna J. Wikman

annajwikman.se

Dela det här:
Kategorier: Asien, Konflikt, Korruption, Kultur, Mänskliga Rättigheter, Militär/krigsmakt, Militära interventioner, Tema

En kommentar

  1. Intressant inlägg! Håll koll på nya FUF i Världen som släpps 13 april, där kan vi avslöja att det kommer en intervju just på temat Kina och sociala medier…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *