Från en bensinkö i Lilongwe, Malawi

När jag anlände till Lilongwe, Malawi, i slutet av 2011 hade bensin- och dieselkrisen i landet redan pågått i ett par månader. Folk var redan då trötta och irriterade på situationen. Men fortfarande fanns en tro och förhoppning om att situationen skulle förbättras inom en snar framtid. Det har den inte gjort, snarare tvärt om. Bristen på utländsk valuta, framförallt amerikanska dollar, i Malawi har lett till att landet nu befinner sig i en bränslekris. Det leder i sin tur till en rad negativa effekter på samhället och dess invånare.

Jag anlände till ett grönskande Lilongwe, Malawi i slutet av november 2011. Regnperioden hade precis börjat och Lilongwe ändrade snabbt färg, från rödbrun till grön. Hela Malawi är en explosion vackra färger, gröna palmer och majsfält, gula, rosa och orangea bouganvillia, fåglar i nästintill neonfärger och malawiska kvinnor i vackert mönstrade chitenges. Allt detta och en dagstur till Lake Malawi fick mig att falla platt för detta vackra land. Men, tyvärr finns det också mycket som inte är vackert i Malawi.

Vad är det då som händer i Malawi och varför? På grund av oenigheter mellan Malawis president, Bingu wa Mutharika*, och ett flertal givarländer och internationella givarorgan minskade budgetstödet till Malawi drastiskt under 2011. Vidare sålde Malawis största exportvara, tobak, rekorddåligt under förra året. På grund av detta råder det brist på utländsk valuta i landet, framförallt amerikanska dollar. Detta i sin tur har lett till brist på bensin och diesel. Denna fordonsbränslekris har gradvis förvärrats sedan mitten av förra året.

Häromdagen behövde jag tanka. Jag hade fått höra att en leverans med bensin skulle komma till en bensinmack i Area 13 i Lilongwe. Jag skyndade mig dit och fick plats 87 i bensinkön, en bra plats. Jag berättar detta för att försöka återge omfattningen av denna kris och hur den påverkar oss, som lever här, i vår vardag. Människor spenderar timmar och åter timmar i bensinköer. Att köa upp till 5-6 timmar för att få tanka är inte ovanligt. Många människor spenderar alltså tid då de skulle kunna jobba och vara produktiva på att sitta i bensinköer.

Tillgången på fordonsbränsle påverkar mycket i ett samhälle. Malawi lider inte brist på mat men många människor lider av vad som kallas food insecurity (fluktuerande tillgång på mat). Detta framförallt på grund av fattigdom. UNDP beräknar att runt 39 procent av Malawis befolkning lever under fattigdoms strecket och cirka 15 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom. Många människor har, trots en tillräcklig tillgång på mat i landet, inte råd att mätta sig själva och sina ofta mycket stora familjer. Då kostnaderna för att transportera varor har ökat i och med bensinkrisen har även matpriserna stigit och situationen har genom detta förvärrats ytter-ligare. Många människor behöver stöd i form av matleveranser från bland annat World Food Program (WFP). Under de värsta perioderna av bränslekrisen har det funnits mat i lager för att hjälpa de behövande men inget bränsle till lastbilarna som kör ut leveranserna. På liknande vis påverkar bränslekrisen även andra sektorer i samhället såsom till exempel sjukvården. Läkemedel och annan nödvändig medicinsk utrustning har under perioder inte, i tillräcklig omfattning, kunnat transporteras ut till sjukhus och kliniker på landsbygden.

Under de snart fyra månaderna som jag har varit i Malawi har situationen inte förändrats nämnvärt. Bensin och diesel har varit tillgängligt till och från. När det finns bensin gör det givetvis saker och ting lite bättre på kort sikt. Men den negativa påverkan som denna kris har på Malawi försvinner inte med en leverans av bensin eller diesel. Ju längre detta pågår desto mer skada kommer landet och dess innevånare att ta.

Det är tragiskt att se hur man har börjat tappa hoppet. Människor jag har pratat med på sista tiden är inte ens arga eller upprörda längre. Bara less på en situation som tyvärr inte ser ut att förbättras inom det närmaste året. Många är desperata och det märks på den hårdnade tillvaron. Inbrotten och stölderna verkar öka för varje vecka.

För att avsluta där jag började, Malawi är otroligt vackert. Med en fantastisk natur, ett rikt djurliv och vänliga människor. Det är ett land jag önskar fler människor kunde se och besöka. En ökad turism till Malawi skulle ge möjligheter till ett ökat inflöde av amerikanska dollar och inkomster till landet. Men instabila tider som dessa kommer inte på något vis främja en ökad turism, snarare tvärtom.

* F.d. president Bingu wa Mutharika avled hastigt i en hjärtattack torsdagen 5 April 2012. Två dagar senare, 7 April 2012, svors Vice President Joyce Banda  in som Malwais nya President. Inget nyval är planerat, Joyce Banda kommer att sitta som president fram till nästa planerade presidentval 2014.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Ekonomisk utveckling, Malawi, Naturresurser, Turism
Taggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *