Spaning: Bali – Ett hårt liv som hund

På turistparadiset Bali i Indonesien är uttrycket ”hunden – människans bästa vän”, långt ifrån verklighet. Här lever hundarna i utkanten av samhället och det indonesiska folkets relation till dem är komplex. 

Sedan rabies nådde ön 2008 har regeringen desperat försökt att stoppa den fruktade sjukdomen. Om symtom hinner uppstå har sjukdomen alltid, både hos människor och djur, dödlig utgång. För att få bukt med spridningen har man dödat 150,000 hundar. Trots det är rabies fortfarande ett stort problem.

Indoneser har en invecklad relation till våra fyrbenta vänner. För vissa är hundar mat, och för andra, främst muslimer, ses hundar som orena. Ändå så myllrar Bali av hundar, både hemlösa och husdjur. Då hundarna ofta lever vilt i stadsområden är deras reproduktion fullkomligt okontrollerad. Ett visst hopp inges av att några få djurrättsorganisationer arbetar för sterilisering av gatuhundar, vilket är en av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet herrelösa jyckar.

De hinduistiska balineserna har hundar, men inte i den bemärkelsen som vi ser hundägande. De ställer ut matrester och låter hunden sova utanför huset; längre än så sträcker sig inte engagemanget. Man lär inte hunden något, låter den röra sig fritt, och undviker helst att ge den fysisk beröring, vilket ofta leder till att hunden så småningom blir smutsig och får sjukdomar, och sedan väcker avsky.

Att skaffa rashund har däremot blivit en statussymbol för indoneser med pengar. Detta kan bero på att dessa är dyra och att Balis så kallade ”expats” ofta äger rashundar. Problemet är att många som skaffar rashundar sällan vet vad det innebär att ha hund. Rashundarna sätts ofta i bur och man skyller på att de annars rymmer eller skäller för mycket. Och det förstår väl vem som helst, tänker jag då, att en olycklig och inlåst hund inte beter sig exemplariskt.

 

Dela det här:
Kategorier: Asien, Hälsa, Indonesien, Kultur, Religion
Taggar: ,

En kommentar

  1. annasternfeldt

    För dig som är intresserad att att lära mer om hundarna på Bali, om rabies och det arbete som bedrivs för att hjälpa hundarna: http://www.hundarna-pa-bali.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *