Styrka långt bortom sidlinjen i Moçambique

I Moçambique lever flickor under svåra förhållanden. Projektet Futebol dá força använder fotboll som plattform för utveckling. Genom fotbollen får tjejer det självförtroende de behöver för att ta kontroll över sina egna liv. “Levanta, levanta, levanta o vestido!” Golvet vibrerar av fötterna som hoppar upp och ner på Gil Vicente i Maputo. Klänningarna åker upp precis som sångaren vrålar i sin text. Servitrisen har fullt upp med det törstiga nattlivet. Rutorna har sedan länge immat igen och på morgonkvisten tar sig nattklubbsgästerna ut på gatan och fortsätter festen. Gatupojkarna försöker förtvivlat sälja sina cigaretter. Och klänningarna åker upp en liten bit till. De som bär dem gör allt för att få uppmärksamhet av de berusade männen – kvällens inkomst. En av dem ser mig och stapplar fram med ett tjut: ”Amiga!” Desperat flackar hennes blick runt och fastnar på min killkompis och vår ”vänskap” får ett abrupt slut när jag bänder bort hennes hårda grepp om taxidörren när vi försöker fly undan. Rasande skriker hon efter mig, ”amiga” utbytt till ”bitch”. När vi svänger ut från trottoarkanten vänder hon sig om, redan redo för nya försök att hitta kvällens inkomst.

Stort ansvar i alltför tidig ålder

De unga prostituerade har många olika skäl till sin desperation. Obetalda skulder, universitetsstudier, hungriga barn eller sjuka föräldrar – listan kan göras lång. Över hälften av alla 24 miljoner moçambikier lever i extrem fattigdom, och de som drabbas värst är kvinnor. De har sämre möjligheter till utbildning, sjukvård och tillgång till näringsrik kost än män. Därtill utsätts kvinnor för fler former av diskriminering, mycket beroende på den traditionella hierarkiska och patriarkala kulturen. Levnadsvillkoren varierar mycket beroende på var tjejerna växer upp; på landsbygden är situationen värre än i städerna. Min ”amiga” i Maputo har därför bättre möjligheter än sina systrar på landet som ofta är tvungna att lämna sina studier i tidig ålder för att hjälpa till med hemmets sysslor.

”Giftermål, graviditet och HIV-paketet”

Tidig avbruten skolgång är en av orsakerna till att över hälften av alla flickor gifter sig innan de fyller arton år, vilket också medför en stor andel tonårsgraviditeter. Unga kvinnor utsätts också i stor utsträckning av sexuellt våld och våld i hemmet. Våldet har ett direkt samband med risken för HIV-infektion då det fråntar kvinnor möjligheter att resonera med sina partners. Ett enkelt ”nej” till oskyddat sex är ofta inte ens ett alternativ. Tjejers ekonomiska beroende och låga status i samhället medför att deras partners ofta är mycket äldre och har mer sexuell erfarenhet. I många fall har män parallella relationer, och för att inte nagga manligheten i kanten använder man inte alltid kondom. Detta bidrar till att majoriteten av alla HIV-smittade i Moçambique är kvinnor. Andelen tjejer mellan 15-24 år som är HIV-positiva är nästan 11 procent, jämfört med 4 procent bland killar i samma ålder.

Kan fotboll vara en lösning?

Genom att växa upp med dessa framtidsutsikter fråntas tjejer sina möjligheter att drömma. Kreativitet hämmas och egna initiativ uteblir när det enda som tillåts är att göra som man blir tillsagd. Avsaknad av självförtroende och motivation berövar tjejerna deras kapacitet att förbättra sina möjligheter till en bättre framtid. Men det finns undantag och många har jag mött på fotbollsplaner i Maputo. För att göra undantagen till regel startades projektet Futebol dá força – fotboll ger styrka – med fotboll som plattform för att främja kvinnors rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa. Genom att specialutbilda fotbollstränare i Moçambiques elva provinser syftar projektet till att stärka tjejers självförtroende och få dem att fortsätta drömma – och kämpa för att nå sina mål. Med unga tränare, många av dem själva kvinnor, får tjejerna även förebilder att se upp till och ta efter. Projektet har startat med den första tränarkursen i Maputo och där nått 25 fotbollstränare med lag där tjejer spelar fotboll och samtidigt lär sig att använda sin egen förmåga, även utanför planen. Med självsäkra unga kvinnor kommer den bedrövliga situationen och framtidsutsikterna förbättras, och den populära låten om att de ska lyfta på kjolarna kan förbli vad den är, bara en låt och inte en uppmaning.

Läs mer om Futebol dá força http://cecilia-mozambique.blogspot.com!

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fattigdom, Genus, Mänskliga Rättigheter, Moçambique, Sociala rörelser
Taggar:

Om Cecilia

Social entreprenör, driver det egna företaget FC Change och föreläser om ledarskap, motivation och drivkraft. Initiativtagare och projektledare för Futebol dá força i Moçambique, ett projekt som syftar till att, genom fotboll, stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg för att förbättra sina framtidsutsikter.

2 kommentarer

  1. Lina Lichuge

    jag är sååå fundersam och undrar hur någon kommer på att just fotboll kommer att stärka flickors utsatthet i Mocambique? Genom åren har Västvärlden med sin gloria och vet bäst ”face” ritat så många havererad modeller på hur de ska rädda Mocambique och världen för den delen. Det är lika sorgligt varenda gånger och patetisk att Mocambique borde vid det här laget inte bevilja visum längre för sådana! Cecilias senast inlägg om klänningar som åker up och ner i takt till music på Gil Vicent gav mig en inspiration. Att starta en blogg med inlägg om all elände som finns på Malmskillnadsgatan? alla korta kjolar med utblottade barm och alla svenskar som runkar till Paris Hiltons trosor! Jag måste fly i en taxi bort från en som just inte kunde acceptera ett nej att ligga! detta någonstans i trygga Sverige.
    Vänligen
    Lina Lichuge

  2. Hej Lina!
    Jag förstår exakt vad du menar, och vill därför påpeka att Futebol dá forca är ett projekt som drivs av mig tillsammans med en mocambikisk organisation, Lurdes Mutola Foundation. Projektet har ingen egentlig finansiering och alla våra fotbollstränare jobbar helt volontärt för att de själva tycker att tjejer borde få spela fotboll lika väl som killar. Vi använder fotboll som katalysator för att utbilda tränarna och deras fotbollstjejer i mänskliga rättigheter och sex- & samlevnad. Som svar på din fundering om varför någon kommer på att fotboll kommer hjälpa tjejer ur deras utsatthet, så är jag helt övertygad om att fotboll kan rädda världen. Och jag tror inte på att någon utomstående ska komma och tala om för någon vad de ska göra för att ”må bättre” som du själv påpekar att många ”välgörenhetsprojekt” går ut på. Vad jag tror på är att stärka tjejers självförtroende så att de själva kan förbättra sina framtidsutsikter. Som du också skriver, så tror jag inte att tjejers utsatthet är något speciellt för Mocambique, och därför drar jag till våren igång ett Futebol dá forca i ”trygga” Sverige också. Följ gärna mitt och alla fantastiska fotbollstränares arbete på http://cecilia-mozambique.blogspot.com.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *