May Day Istanbul

Första maj, eller Labor and Solidarity Day som årsdagen formellt kallas i Turkiet, firades återigen – för tredje året i rad sedan massakern Bloody May Day (blodiga majdagen) 1977 – på Taksimtorget i centrala Istanbul. Dagen som i Turkiet länge varit förknippad med oro och spänningar signalerade istället spända förväntningar och en energisk, festlig stämning.                                                          

Liknande tillställningar hölls på flera andra håll runt om i landet (Ankara, Izmir och Çanakkale i västra Turkiet, och Tunceli, Mersin och Diyarbak?r i östra). Medan en del sammandrabbningar inträffade mellan polis och demonstranter i bland annat Tunceli, där polis lät använda tårgas mot folksamlingarna, var årets förstamajfirande mestadels fredligt.

Foto: Lenka Pe?kováPå plats i Istanbul fanns omkring 14 000 poliser i beredskap och sedan några dagar var täta kravallstängsel placerade i Taksim för att kunna spärra av området. Men trots ett ”fientligt” säkerhetsintryck var det här en dag som firades – vänstergrupper, arbetarförbund och andra civila organisationer möttes tidigt för att delta i förstamajtåganden från olika stadsdelar för att senare samlas på torget.

I Taksim tillägnade arrangörerna en tysk minut för de som dog eller skadades under Bloody May Day 1977. Man la blommor vid monumentet nära Kazanci Hill – den backe där människor klämdes ihjäl i panik efter att anonyma krypskyttar skjutit mot de 500 000 personer som samlats vid Taksimtorget. Det har uppskattats att 37 personer dödades  – de flesta till följd av den kaosartade situationen och arrangörernas kritiska ageranden. Efter händelsen förbjöds förstamajfirandet vid Taksim, och framtill 2010 har årsdagen präglats av våldsamma protester och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som begärt att få inta platsen på nytt.

Foto: Lenka Pe?kováI år blev det en dag tillägnad att minnas, lika mycket som en dag att fira och inte minst att protestera mot orättvisor och missnöjen i samhället. Bland de som deltog i festligheterna visades skyltar och banderoller med budskap om förbättrade arbetsförhållanden och rättigheter till arbetarna. Förutom de vuxna deltog också barn och ungdomar i demonstrationerna. Tillsammans med sina föräldrar kunde flickor i 9-10-årsåldern belysa frågor såsom rätt till lika utbildning och bortgifte av unga flickor.

Trots att man i år, liksom tidigare år, varnade för våldsamheter och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från Taksim och demonstrationsområdena, fanns begäret och behovet av att samlas och känna samhörighet – mot den oro som fläckat första maj sedan dess mörka förflutna (1977) och mot de samhällsproblem som fortfarande behöver belysas.

Foto: Lenka Pe?ková

Dela det här:
Kategorier: Europa, Sociala rörelser, Turkiet

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

En kommentar

  1. Daniel

    Det känns som alltid lite ironiskt när folk som säger sig protestera mot orättvisor viftar med plakat av Che Guevara, Lenin och Stalin. Men kanske går det åtmistone i teorin att kombinera ”med budskap om förbättrade arbetsförhållanden och rättigheter till arbetarna”. =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *