Förödande trafikolyckor allvarligt problem i Ecuador

Trafiksäkerhet har i Ecuador blivit ett hett diskussionsämne efter att befolkningen skakats av flera större trafikolyckor och landet hamnat i topp i internationell olycksstatistik. I november 2011 meddelade den Interamerikanska utvecklingsbanken att Ecuador, efter Paraguay, är det latinamerikanska land med flest trafikolyckor per 100 000 invånare.

Under 2011 registrerades 8874 trafikolyckor enligt Ecuadors trafikkommission och bara de tre första månaderna det här året var motsvarande siffra 2301. Enligt organisationen Justicia Vial (ung. ”Vägrättvisa”) står trafikolyckor för den främsta dödsorsaken bland ungdomar mellan 5 och 14 år, och en undersökning publicerad i år av organisationen Mapfres vägsäkerhetsinstitut visar att Ecuador tillhör ett av de tre länder i Latinamerika där flest barn avlider i trafiken. För varje miljon invånare dör 73 barn. Detta kan jämföras med Sverige där motsvarande siffra är 11 barn per miljon invånare, enligt samma institut.

KÖRKORTSFÖRFALSKNINGAR OCH ALKOHOL. Bakom Ecuadors höga olyckssiffror ligger enligt flera experter oförsiktighet i trafiken, bristfällig användning av bilbälte, alkoholkonsumtion och höga hastigheter. Detta i kombination med dålig infrastruktur och avsaknad av straffpåföljder då trafikbrott begås. Därutöver har man i Ecuador haft stora problem med körkortsförfalskningar. År 2004 tillfångatogs 198 ecuadorianska ligamedlemmar efter att ha förfalskat körkort för försäljning och år 2006 upptäcktes det att fler än 8000 personer erhållit professionella körtillstånd utan att genomgå något prov. Enligt Clemente Haro Montalvo, i tidningen Expreso från 10:e maj, är korruption och försäljning av körkort fortfarande ett stort problem i Ecuador.

FLERA ALLVARLIGA BUSSOLYCKOR. Bland de trafikolyckor som landet drabbats av den senaste tiden har flera allvarliga bussolyckor väckt stor medial uppmärksamhet. Den 19:e februari dog 29 personer efter att en interregional buss i hög hastighet, och med fler passagerare än tillåtet, körde av vägen och föll ner i en ravin. Bland de avlidna fanns sju personer tillhörande samma familj. Vidare förlorade 16 personer livet den 24:e april efter att ytterligare en buss, på väg mellan huvudstaden Quito och Tena i Amazonasregionen, välte
efter att busschauffören förlorat kontroll över fordonet. Nu senast, den 12:e maj, förolyckades 12 personer då en buss i Chimborazoprovinsen körde av vägen och föll 150 meter ner i en avgrund. Enligt den tidigare nämnda organisationen Justicia Vial uppnår 70 % av landets bussar inte de fastställda säkerhetskraven. Organisationens språkrör, Guillermo Abad, kommenterade i februari för tidningen El Telégrafo att sex av tio bussar under 2011 körde med en dåligt tillverkad kaross och att sju av tio saknade laminerade fönster. Det har även påvisats oegentligheter vad det gäller professionella chaufförsutbildningar. Bland annat organiseras utbildningar utan tillstånd från myndigheterna, lokalerna som används är otillräckliga i förhållande till antalet studenter och man har upptäckt att det fifflas med närvaroregistren.

LÖSNINGAR PÅ TRAFIKPROBLEMEN. I relation till Ecuadors trafiksituation har regeringen bland annat beslutat att landets trafikstyrning ska överlåtas till kommunal nivå. Till att börja med gäller det de större kommunerna Quito, Guayaquil och Cuenca, men till år 2015 ska all styrning ha överlåtits till landets kommuner. Ecuadors nationella trafikbyrå har även påbörjat implementeringen av ett omfattande vägsäkerhetssystem som ska vara färdigt till i juni i år. Genom en övervakningscentral ska man öka kontrollen över landets fordonsförare och få till effektivare utryckningar i samband med olyckor. I nätverket ingår Ecuadors polis, brandkår och ambulans. Planen innebär bland annat att alla allmänna bussar ska utrustas med övervakningskameror, en sökbar GPS-anordning och säkerhetskit, samt att landets bussterminaler ska förses med alkotestapparater. Utöver detta har byrån satt igång en granskning av landets trafikskolor för professionella chaufförer för att utreda de oegentligheter man funnit.

Sigrid Petersson

 

Dela det här:
Kategorier: Ecuador

3 kommentarer

  1. Intressant läsning! Hur går diskussionerna kring infrastrukturen (bristfälliga övergångsställen, trafikljus, vägskyltar, avsaknad av vägräcken m.m.)?

    • sigridpetersson

      I början av maj kungjorde Ecuadors president, Rafael Correa, att man fram till år 2014 ska investera mer än fem miljarder i väginfrastruktur och supermotorvägar. Dock har jag inte hört några diskussioner kring just infrastrukturproblemen som berör fotgängarna i städerna. Precis som du nämner så är övergångsställena bristfälliga – trots att det finns skyltar där det står att man helst ska använda dem så stannar inte bilarna och på de flesta platser så finns det inte trafikljus för fotgängare utan man får se till att det är rött för bilarna. En volontärkollega hjälpte en flicka med sin hemläxa där hon skulle nämna något hon tyckte var dåligt med sin stad och hon svarade ”att det är så svårt att gå över gatan”.

  2. Pingback: Förödande trafikolyckor allvarligt problem i Ecuador | Sigrid Petersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *