Andrum för lek

På trottoaren ser du dem sitta med sina mammor för att sälja frukt och godis, i stadens bar- och restaurangområde kommer de och frågar dig om du vill köpa choklad eller cigaretter, och på marknaden erbjuder de dig påsar med grönsaker för en dollar. Barn som arbetar med sina föräldrar är ingen ovanlighet i Ecuadors huvudstad Quito.

UBECI, vilket står för United to Benefit Ecuadorian Children, International, är en ideell organisation som verkar för att ge arbetande barn och unga i Quito en bättre framtid. FUF-korrespondenterna har pratat en stund med Kevin Marcelo García Pérez, ett av de barn som deltar i UBECI:s projekt.

Första gången jag träffade Kevin sprang han runt i en stålmansdräkt, så för mig kommer han alltid vara Stålmannen. När jag frågar honom om han vill svara på några frågor tvekar han inte en sekund. Kevin har varit en del av UBECI:s projekt så länge han kan minnas och nu är han fem år och mycket självsäker bland volontärer och anställda. Han är ett av de barn UBECI arbetar med som alltid är glad och sprudlande av energi.

Kevins mamma arbetar med att sälja smycken på marknaden och vi träffar honom två dagar i veckan – i Chillogallo på tisdagar och i Guamaní på fredagar. Han berättar att hans mamma arbetar även på helgerna, men att han ibland stannar hemma med sin pappa som annars arbetar som vakt. Kevin bor tillsammans med sin mamma, pappa och storasyster i ett och samma rum i ett område i södra Quito vid namn La lucha de los pobres, ”de fattigas kamp”. De familjer som arbetar på marknaden måste gå upp vid fyra på morgonen för att komma dit i tid och stannar sedan till sent på eftermiddagen. Det är ingen ovanlighet att se omstoppade barn sovandes en stund bland grönsakslådorna.

Organisationen UBECI inriktar sig på barn som från en tidig ålder arbetar på gatan och på marknader. Genom att bidra med utbildning, rekreationsaktiviteter och socialt stöd i de områden där barnen befinner sig, ämnar man ge dem verktyg som kan förbättra deras framtidsutsikter.

Vad Kevin gillar bäst med UBECI är att han får leka och legoklossarna är hans favoritleksaker. För många barn som hjälper sina föräldrar på marknaden finns det inte tid och plats för att leka. Jag frågar honom vad han gör medan hans mamma säljer smycken och han svarar att han brukar ”gå en runda” runt de olika stånden. Än är Kevin för liten för att själv hjälpa till att sälja, men han berättar att han ibland behöver hålla koll på smyckena om hans mamma ska iväg någonstans.

Syftet med UBECI:s projekt är även att minska barnens arbetstimmar och förbereda dem för, eller stödja dem i, deras skolgång. Kevin har dock ingen brådska med att börja i skolan. Enligt honom får man bara leka en liten stund där. I framtiden vill han gärna jobba som taxichaufför. Hur kommer det sig? undrar jag.

– Jag har bara alltid drömt om det, svarar Kevin.

Sigrid Petersson

Dela det här:
Kategorier: Ecuador, Latinamerika, Utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *