”Ju bättre levnadsstandard vi får desto sämre kommer hälsosituationen att bli”

I Vietnam ökar antalet personer som drabbas av välfärdssjukdomar varje dag. Hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes börjar bli ett allvarligt hot mot folkhälsan i landet. Men kunskapen om att dessa sjukdomar kan förebyggas genom motion och en sund kosthållning verkar vara en generationsfråga i Vietnam.
– De äldre i Hanoi är mer aktiva än de unga, säger läkarstudenten Yen Cao Hoang.

Det är morgon och runt Hoan Kiem-sjön i centrala Hanoi samlas tusentals människor för att motionera. Energin sprudlar och variationen av aktiviter man stöter på är stor, allt från lugn Tai Chi, till badminton och pardans. En påfallande stor del av de aktiva är äldre. Det är bara ett fåtal yngre personer som syns till. Om man däremot vänder på huvudet och tittar ut mot den hårt trafikerade vägen så syns ett hav unga kontorsklädda personer påväg till jobbet.

Yen Cao Hoang studerar på Hanoi Medical University och är medlem i en studentgrupp som verkar för att sprida kunskap om sambandet mellan fysisk aktivitet och välmående.

-Generellt sett så har de äldre en större kunskap om att man mår bra av att motionera, att man får ett längre liv. De unga i Vietnam är ofta ganska lata och föredrar att gå på caféer, säger Yen, 23 år.

På frågan om hur Yen tror att sjukdomssituationen i landet kommer att se ut om tio år har hon svaret klart för sig.

– Ju bättre levnadsstandard vi får desto sämre kommer hälsosituationen i landet att bli. Det kan nog vara svårt att förstå hur välfärdssjukdomar kan vara ett problem i vårt land eftersom man knappt ser feta personer på gatorna. Även fast det inte syns utanpå så märks det inuti kroppen och fetman ökar dessutom bland de yngre.

Det kan tyckas konstigt att det är så stor skillnad mellan de äldres och de yngres vanor, eftersom välståndet ökar hos hela befolkningen. Landets HDI ökar stadigt för varje år och BNP har ökat med runt 6 % varje år sedan början av 90-talet. Yen tror sig veta orsaken till skillnaderna i motionsvanor.

– De unga har inte samma helhetssyn på kroppen och välmående som de äldre har. Dessutom lever många unga hektiska liv idag och tidsbristen är ett stort problem.

Yen själv brukar använda cykeln om hon ska någonstans men det är ytterst ovanligt bland resten av Hanoiborna och är dessutom mycket farligt på grund av den kaotiska trafiken.

–Nästan alla kör mopeder vart de än ska och sedan sitter de stilla hela dagarna på sina kontorsjobb. Dessutom har den onyttiga snabbmaten blivit populär bland de yngre.

Det är inte bara Vietnam som ser en ökning av välfärdssjukdomar. Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att de fyra största välfärdssjukdomarna; hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och kroniska andningsjukdomar orsakar 35 miljoner dödsfall i världen varje år. Dessa sjukdomar står för hela 80% av alla dödsfall i låg-och medelinkomstländer. Välfärdssjukdomar har sedan länge setts som ett problem enbart för den rika världen, vilket har gjort att det inte genomförts några förebyggande globala åtgärder. Hopp om förändring väcktes dock i höstas, då ett möte i FN:s generalförsamling hölls i frågan och globala riktlinjer för prevention av kroniska sjukdomar fastslogs.

Matilda Jansson

Dela det här:
Kategorier: Asien, Ekonomisk utveckling, Hälsa, Vietnam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *