Rätten till abort enligt Erdoğan

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdo?an

Kvinnors rätt till abort är den senaste frågan att dras in i turkisk inrikesdebatt. Efter att premiärminister Recep Tayyip Erdo?an liknat aborter med den massaker som inträffade förra året i Uludere nära gränsen till Irak, har han än en gång lyckats politisera kvinnors rättigheter i ett försök att avstyra hård kritik från andra håll.

Det var under en konferens för regerande rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) i slutet av maj som Erdo?ans plötsliga utspel förde abortfrågan upp på den politiska agendan: ”Varje abort är ett Uludere, varje abort är mord. Ingen ska ha rätt att tillåta detta. Att döda ett barn i livmodern eller att döda ett barn efter att det är fött – det är ingen skillnad”. Uludere syftar till den plats i sydöstra Turkiet där 34 personer som senare visades vara smugglare sköts till döds förra december efter att ha misstagits för att vara medlemmar i kurdiska terroristorganisationen PKK. Sedan incidenten har Erdo?an och hans partimedlemmar fått utstå hård kritik mot varför dödsskjutningarna inträffade samt stå till svars för en rad kontroversiella uttalanden om händelsen, bland annat efter att landets inrikesminister ?dris Naim ?ahin sagt om de civila som dödades i räden att de ju bara var några anhängare” till PKK-organisationen.

”Abort är en rätt, Uludere en massaker”, läser skylten vid en demonstration i Istanbul 3 juni

Så helt plötsligt kom Erdo?ans uttalande om kvinnors rätt till abort, i vilket han vände sig emot både abort och kejsarsnitt – ingrepp som enligt Erdo?an hindrar den turkiska nationen från att växa. Hans kommentarer väckte direkt uppmärksamhet från bland andra kvinnorättsorganisationer och EU när det stod klart att det här inte enbart var en provokativ kommentar utan även ett juridiskt förslag om att helt överge kvinnors rätt till abort. Ingreppet är idag tillåtet upp till tionde veckan enligt en lag från 1983 som införskaffades som en följd av det höga nummer illegala aborter och mödradödlighet i landet.

Det är inte första gången som Erdo?an politiserar kvinnors rättigheter. 2007 förespråkade hans parti att lyfta förbudet mot att bära slöja på universitet och allmänna platser men förslaget stoppades av hårt kritik om antisekulära idéer från oppositionen. Idag finns fortfarande ett juridiskt förbud mot att bära slöja på offentliga platser medan det på universitet och andra insatser har liberaliserats. Abort, å andra sidan, har inte tidigare varit omdiskuterat på den politiska agendan.

Varför blev då abortfrågan abrupt framlyft på AKP’s politiska agenda? Enligt många kom Erdo?ans uttalande lämpligt nog för att avstyra allmänhetens uppmärksamhet kring problem som regeringen inte tycks tackla – ett försök att tysta ned den politiska diskussion som följt Uludere och den sedan länge pågående kurdiska minoritetsfrågan. Det har också pratats om att Erdo?an lär fiska efter starkare stöd för APK’s politik och vill genom sitt lagförslag samla landets religiösa och konservativa (vilka utgör AKP’s främsta väljare), män som kvinnor. (Läs Al Jazeeras artikel Abortion ban latest issue to polarise Turkey inklusive intervjuer med kvinnor som reagerat starkt mot lagförslaget liksom de som ställt sig bakom det). Men det är tveksamt om Erdo?ans senaste utspel kommer att kunna  samla tillräckligt med stöd från allmänheten eller lyckas avstyra tidigare politiska kontroverser. Istället verkar det naturligt att undra, som Istanbulkorrespondenten och kolumnisten Andrew Finkel uttrycker det med sitt inlägg i debatten, ”håller Turkiets premiärminister på att förlora greppet?”.

Det är ett ingrepp, och många lär hålla med om att abort inte bör användas som ett alternativt preventivmedel, men det är inte heller anledningen till varför abortdiskussionen trappats upp i Turkiet. Det märkbart oroande med ett möjligt förbud mot abort rör inte minst de kvinnor som blir gravida efter våldtäkt, de som redan har för stora familijer eller är fattiga och utan möjligheten att försörja ännu ett barn. Om nu rätten till abort (1983) införskaffades för att skydda kvinnor från illegala ingrepp och mödradödliget, vad skulle då anses rätt med det nya förbudet, enligt Erdo?an, ifall konsekvenserna för turkiska kvinnor slår lika hårt igen.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Europa, Rättssystem
Taggar: , ,

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

2 kommentarer

  1. Agnes Björn

    Det känns som att denna trend inte bara växer sig starkare i Turkiet, utan är en del av en större rörelse i Europa. Denna fråga är tillexempel väldigt het här i Bryssel i samband med att EU:s biståndsbudget för kommande år förhandlas just nu. Det finns väldigt starka lobbygrypper som vill begränsa EU.s finansiering för reproduktiv hälsa och familjeplanering. Så fortsättning följer.

    • sofiahafdell

      Väldigt Intressant. Situationen i Europa är en som jag vill försöka följa närmare. Läste också en intressant artikel om hur kvinnor i Kina kan tvingas till abort, ofta så sent som i sjunde månaden, som en konsekvens av landets enbarnspolicy – ett exempel från en annan extrem. Här menar man istället att det är del av Erdoğans (ekonomiska och demografiska) strategi med sin politiska retorik att eftersträva ett mindre, europeiskt Kina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *