Mot en ljusare framtid?

I en av Kambodjas största engelskspråkiga tidningar, The Phnom Penh Post, läste jag en artikel som handlade om kriminaliteten, arresteringar och antal deporteringar av kriminella utlänningar. The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg nämndes bland annat, tillsammans med en schweizisk pedofil som nyss har blivit dömd till fem år i kambodjanskt fängelse. Frågan som ställdes var: är dagens Kambodja paradiset för kriminella som det en gång har varit?

Antalet arresteringar och deporteringar verkar ha ökat och visst kan man se det som att antalet brott har ökat men det säger ju faktiskt något mer – att vara kriminell är lite svårare i Kambodja nu, än vad det var då. Kambodja kallades förut för ”pedofilernas paradis” eftersom det var lätt för (oftast utländska) pedofiler att komma in i landet och utnyttja fattiga människors situation och deras barn. Om händelsen alls skulle ha anmälts var det svårt att bli dömd eftersom rättsystemet inte var (och fortfarande är) det bästa och korruption är djupt rotad i systemet. Summa sumarum – det var lätt att komma undan brott så länge man hade tillräckligt med pengar att muta sig ut med.

Men från och med år 2010 har antalet deporteringar av dömda utländska kriminella ökat vilket är en god trend, säger landchefen för organisationen APLE (Action Pour les Infants) till The Phnom Penh Post. Landsförvisningar har visat sig vara ett effektivt vapen i kampen mot barnprostitution.

Att vissa kriminella går fria händer fortfarande. Straffrihet är relativt vanligt, speciellt om det handlar om brott mot de som kan vara en nagel i ögat på makthavare, vilket ofta är journalister och aktivister. Men, säger försvarsadvokaten Dun Vibol till The Phnom Penh Post, Kambodja vill visa att de faktiskt är emot kriminalitet genom att genomföra fler deporteringar. Han tror att ett av skälen till Kambodjas hårdare tag om kriminaliteten kan vara att landet är årets värd för ASEAN (Association of South East Asian Nations), en geopolitisk och ekonomisk organisation som bildats av sydostasiatiska länder med syfte att b la öka ekonomisk och social välfärd och främja fred och stabilitet i området. ”De vill ha ett stabilt land”, säger Vibol.

Det tvekar jag inte alls på. Kambodjanerna är stolta över sitt land och vill inget mer än att se det utvecklas och frodas. För att Kambodja ska göra det, får inte kriminalitet som barnprostitution förbises. Det låter ju bra och att kriminella handlingar, som sexuellt utnyttjande av barn, blir straffbart är ett steg i rätt riktning. Viljan att utvecklas är väsentlig och Kambodja är på rätt spår. Dock är ett av de största hindret det mest inrotade i det kambodjanska systemet och är inte lika lätt att bekämpa – och det är korruptionen som finns på samhällets alla nivåer. Men det får bli en annan historia.

Dela det här:
Kategorier: Kambodja, Rättssystem

Om Sofie Haglund

Nyutexaminerad informatör från Informatörsprogrammet med inriktning fred- och utvecklingsstudier på Linnéuniversitetet. Är just nu praktikant på NGO:n Cooperation Committee for Cambodia i Phnom Penh, Kambodja. Första gången jag var här var i våras när jag samlade material till min C-uppsats genom MFS-stipendiet. Trivs mycket bra och här ska jag leva och frodas tills årsskiftet och jobba på kommunikationsavdelningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *