Yttrandefrihet och politisk aktivism i Kambodja

I Kambodja kan det vara farligt att vara politisk aktiv och speciellt i opposition mot det regerande partiet The Cambodian People’s Party (CPP). Det händer ofta att kända aktivister blir dömda för brott som de inte har begått eller att de hittas döda med kulor i magen, vilket senare klassificeras som självmord. Den senaste tiden har de självständiga tidningarna i Phnom Penh belyst mordet på den kända miljöaktivisten Chut Wutty och fängslandet av radioägaren Mam Sonando.

Chut Wutty var en av de mest kända aktiva kritikerna till regeringens sätt att låta illegala och oftast utländska skogshuggare skövla skog runtom i Kambodjas provinser. Skövlingen av skogen har lett till stort missnöje bland den lokala befolkningen som ser den som ”helig” och för att deras hem är hotade efter att skövlarna vill ha bort dem från landet. Chut Wutty var grundare till organisationen Natural Resource Protection Group (NRPG) och arbetade med att bl.a. samla den inhemska befolkningen till att stå upp för sina rättigheter. När han tidigare i år visade två journalister skogsområdet i provinsen Koh Kong där illegal skogskövling pågick blev han skjuten av den militära polisen som patrullerade i området. Nu har fallet för Wuttys död lagts ner av Koh Kongs domstol eftersom den åtalade militärpolisen nu är död. Enligt Rann Boroth, en vakt för det skogshuggarföretag och som befann sig vid Wuttys död, blev Wutty skjuten av en militärpolis efter att de två börjat gräla. Boroth säger att han sedan råkat skjuta polisen efter att ha försökt ta ifrån honom geväret som han mördat Wutty med. Boroth hotas att få upp till tre års fängelse för mordet.

Det osar katt av hela historien, speciellt eftersom att historien har ändrats. Förut sades det att mannen som skjutit Wutty begick självmord efter mordet, eftersom han blev så förtvivlad av vad han hade gjort. Nu är fallet i alla fall nedlagt och Chut Wuttys mord kommer inte att få upprättelse i en snar framtid.

I början av oktober blev domen klar för Mam Sonando, ansvarig ägare av den självständiga radiostationen FM 105 (Beehive Radio) och öppet regeringskritisk speciellt till landkonflikterna som skakat Kambodja de senaste åren. Han får 20 års fängelse och böter på 10 miljoner riehls (2500 amerikanska dollar) för att ha uppmanat till våldsamt uppror mot regeringen. Nio andra åtalade har blivit dömda till två till 30 års fängelse. De är alla bybor från ett område i provinsen Kratie som under en lång tid har legat i landkonflikt med ett privat ryskt företag. Anklagelserna från regeringen härstammar från en händelse i Kratie i våras då regeringen skickade in hundratals soldater för att evakuera ett bebott område. En 14-årig flicka blev mördad under evakueringen som mötte motstånd från byborna. Regeringen rättfärdigade handlingen med att byborna tillhörde en grupp som försöker bryta sig loss ur Kambodja. Mam Sonando blev indragen i händelsen efter att i Haag presenterat en kommuniké som förklarade Kambodjas regerings våldsamma förbrytelser mot mänskliga rättigheter. Kommunikén sändes i Beehive Radio och en dag senare förklarade Kambodjas premiärminister Hun Sen att Sonando ska gripas för att ha försökt göra uppror mot regeringen och ”skapa en stat inom Staten”. Inga bevis har lagts fram för att styrka detta.

Liknande historier förekommer flera gånger om året i Kambodja och allt visar på att det inte är lätt att vara vare sig journalist eller vara öppen med sina politiska åsikter. Men de självständiga medierna, som oftast ägs utav utlänningar, är inte rädda för att berätta historierna och nu på sistone har kritiken mot domen mot Sonando och mordet på Wutty ökat, både från organisationer och lokala demonstrationer. Folket börjar bli trötta på regeringens förtryck.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Kambodja, Mänskliga Rättigheter, Rättssystem, Yttrandefrihet

Om Sofie Haglund

Nyutexaminerad informatör från Informatörsprogrammet med inriktning fred- och utvecklingsstudier på Linnéuniversitetet. Är just nu praktikant på NGO:n Cooperation Committee for Cambodia i Phnom Penh, Kambodja. Första gången jag var här var i våras när jag samlade material till min C-uppsats genom MFS-stipendiet. Trivs mycket bra och här ska jag leva och frodas tills årsskiftet och jobba på kommunikationsavdelningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *