Obamas sjukvårdsreform – en het debatt inför valet

President Obamas nya sjukvårdsreform har redan hjälpt miljontals amerikaner till ett tryggare liv genom obligatorisk sjukvårdsförsäkring. Skarp kritik har dock riktats mot Obama-administrationens tillvägagångssätt att finansiera reformen och med det amerikanskt valet i sikte, är debatten kring det amerikanska sjukvårdssystemet mer aktuellt än någonsin.

 

 

 

 

 

 

När president Barack Obama kom till makten 20 januari 2009 var en av hans ledande hjärtefrågor att införa en ny sjukvårdsreform, något flera amerikanska presidenter tidigare misslyckats med, däribland Bill Clinton. Han propagerade år 1993 för en allmän sjukvårdsförsäkring, men utan resultat.

Obamas främsta syfte med vårdreformen är att innan 2014 ge alla amerikanska medborgare rätt till hälso- och sjukvård genom obligatorisk sjukvårdsförsäkring. 23 mars 2010, drygt ett år efter att Obama blev vald till president, trädde den nya lagen, kallad ”The Patient Protection and Affordable Care Act”, i kraft.

I juni tidigare i år kom rapporter som visade att sedan vårdreformen började gälla har mer än sex miljoner amerikanska ungdomar fått en vårdförsäkring tack vare beslutet att låta ungdomar upp till 26 års ålder täckas av sina föräldrars försäkring.

En annan viktig del i den nya reformen har varit att täcka det så kallade ”Coverage gap” (i folkmun ”Donut Hole”) med hjälp av bidrag till alla pensionärer som är i behov av receptbelagda mediciner.

Regeringen har tidigare gett bidrag till pensionärer för receptbelagda mediciner upp till 2,840 dollar. Sedan har de själva fått stå för kostaderna upp till 6,154 dollar, och har därmed tvingats betala mellanskillnaden (the coverage gap) själva. Med hjälp av den nya reformen har flertal pensionärer redan fått hjälp med att betala in mellanskillnaden och innan 2020 ska regeringen kunna täcka ”the coverage gap” helt.

Det har även riktats en del kritik mot den nya reformen och motståndare har ifrågasatt statens rätt att tvinga varje enskild individ till en sjukvårdsförsäkring. Den 6 november i år är det dags för ett nytt amerikanskt val och den republikanska kandidaten Mitt Romney har i ett uttalande sagt att om han blir han vald till president kommer hans första åtagande vara att eliminera den vårdreform Obama har infört, av republikanerna kallat ”Obamacare”.

På sin hemsidan ägnar Romney en egen spalt med rubriken ”Obamas Misslyckande” åt att förklara varför han är emot den nya vårdreformen. Han skriver bland annat att reformen bygger på en tät väv av regler och avgifter för att ge den federala regeringen extra kontroll över varje hörn av hälso- och sjukvården.

Även finansieringen av reformen har ifrågasatts och enligt Romney har Obama tagit fem biljoner dollar från Medicare, ett sjukförsäkringssystem för personer 65 år och uppåt, till förmån för ”Obamacare”.

Mitt Romneys parhäst Paul Ryan debatterade den 3 oktober i år mot Vicepresidenten och demokraten Joe Biden och hävdade att Obama-administatrionen använde Medicare som en sparbössa till Obamacare. Citat: ”They got caught with their hands in the cookie jar, turning Medicare into a piggybank for Obamacare”, något som Joe Biden aldrig bemötte.

Med en dryg vecka kvar till valet är ställningen mellan de två kandidaterna oerhört jämn. Att Obama redan har hjälpt miljontals amerikaner till en tryggare sjukvård är ett faktum. Frågan är bara vilket pris amerikanerna är redo att betala för en statligt finansierad sjukvård. Svaret får vi den 6 november.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Hälsa, Nordamerika, USA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *