Motstånd i Palestina

På Västbanken är det omöjligt att röra sig fritt. Vart man än ska ställs man inför hinder och militära blockader. Alltför många palestinier börjar var dag med att köa i timmar vid israeliska checkpoints, med att möta beväpnade soldater som söker igenom deras väskor och kläder och med bryska krav på identitetshandlingar. Var dag börjar med diskriminering och segregering, med osäkerhet och rädsla. Det faktum att detta är en miljö som kan främja våld förvånar nog inte någon. Mer remarkabelt är de många innovativa fredliga initiativ baserat på icke-våldsprinciper som palestinier har utvecklat för att hantera sin vardag. 

Lajee Centers ungdomsgrupp dansar för frihet. Foto Samer Awes

Under den senaste offensiven i Gaza i november var ”muqawama”, motstånd, ordet på allas läppar här i Palestina. Engagemanget förstärktes i takt med att dödssiffran i Gaza steg men motstånd, i det här fallet med betydelsen att aktivt opponera sig mot Israels ockupationspolitik, utgör även vardagen för de flesta Palestinier. Internationella medier tenderar att porträttera den palestinska motståndsrörelsen som våldsam och primitiv, men faktum är att undersökningar visar att den största majoriteten av palestinier stödjer ett ickevåldsmotstånd och FN-åtgärder framför väpnade initiativ.

 

Media rapportering är ett av ickevåldsmotståndets viktigaste verktyg. Foto: Anna Gezelius

– Tyvärr är våld ofta det enda människor får höra om härifrån, konstaterar Mahmoud Salim, som arbetar med mänskliga rättigheter och ickevåldsprinciper på Västbanken. Palestinier framställs som oberäkneliga terrorister. Vad jag vill säga till de personer som har fått den bilden av oss är välkomna hit och se själva. Jag tror att ni kanske skulle bli förvånade.

Att motsätta sig Israels ockupationspolitik är vardag för palestinier. Foto: Anna Gezelius

Vi står ute på gatan i flyktinglägret Aida i Bethlehem och blir snart avbrutna i vårt samtal av en grupp flickor som frågar om vi inte vill komma och titta på deras dansträning lite längre bort.

 

Vardag på Västbanken. Foto: Anna Gezelius

Motstånd genom ickevåld 

Skratten ekar i de trånga gränderna medan flickorna dansar och utgör en skarp kontrast till muren, fattigdomen och rädslan som annars utgör den dagliga verkligheten för människorna i lägret. Det är Dabkaträning, en traditionell palestinsk folkdans, och barnen koncentrerar sig på stegen och för att inte tappa takten i den snabba rytmen.

– Det är det här som det handlar om, ler Mahmoud. Det du ser här är motstånd. Dansen bevarar våra traditioner och samtidigt får barnen uppleva att det finns annat i livet än krig. Barnen här växer upp i en miljö där de tvingas möta dagligt våld och förtryck och det är därför som det är så viktigt att kunna erbjuda alternativa sammanhang där vi fokuserar på att motarbeta konfliktens normer och främjar en tro på kapacitet.

Mahmoud förklarar att satsningen på dans inte bara riktar sig till barnen, utan också till omvärlden. Palestinska Dabka-grupper uppträder världen över och ämnar försöka förändra bilden av palestinier internationellt.

Dansträning i flyktinglägret Aida. Foto: Anna Gezelius

 

– Vi vill att människor ska se att Palestina bortom våldet, att vi har ett rikt kulturliv och att vi trots ockupationen inte låter oss kuvas, säger Mahmoud. Vi vill att människor ska se de palestinska barnen och deras drömmar. Precis som dansen handlar det om frihet.

 

Inte bara ett avståndstagande från våld

Dabkaträningen är organiserad Lajee Center, en av många civilsamhällesorganisationer på Västbanken som arbetar med motstånd genom ickevåld. Salah Ajarma, verksamhetsansvarig på organisationen, förklarar hur ickevåld handlar om så mycket mer än bara ett avståndstagade från våld. Ickevåld är ett ingripande, en approach som aktivt konfronterar den kontext som man vill förändra genom olika metoder.

– Media är exempelvis ett av våra starkaste verktyg, berättar han. Vi lär människorna här att använda sig av detta redskap för att kunna nå ut till världen, på andra sidan muren, och rapportera om vad som händer här från vårt perspektiv. Vi utbildar också barn och ungdomar i ämnen som folkrätt och mänskliga rättigheter då den kunskapen hjälper dem att konstruktivt arbeta för förändring. De viktigaste för oss är att försöka kanalisera människors resurser till något positivt.

 

Mediarapportering är ett av ickevåldsmotståndets viktigaste verktyg. Foto: Alice Verticelli

Salah berättar vidare att de personer som utför väpnade angrepp ofta inte ser det som ett mål i sig, utan bara en handling i brist på bättre.

– Vi arbetar aktivt för att ge människor ett alternativ, för att vända deras frustration och förtvivlan över situationen till något som kan stärka dem såväl personligen som politiskt. Starka, upplysta individer är centralt för att kunna motverka förtrycket och ockupationen och få till stånd ett fritt Palestina.

 

Läs mer om Lajee Centers arbete: www.lajee.org

Dela det här:
Kategorier: Flyktingar, Konflikt, Kultur, Mellanöstern, Militär/krigsmakt, Palestina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *