Världens undergång ingen undergång för turismen

”Världens undergång” – temat på mångas läppar här den senaste månaden. Enligt vissa skulle mayaindianernas kalender tolkas som att världen gick mot sitt slut och den 21 december var dagen då allt skulle utplånas. Andra menade att datumet var slutet på en period i kalendern och inget annat. Hursomhelst så var det ingen undergång för turismen i landet.

Närmare 160 000 besökare hade de arkeologiskt viktiga platserna för mayafolken, mestadels i landets sydöstra delar, samt Teotihuacan, nära Mexico City, mellan den 21 och den 23 december i år. Den 21 december var slutet på den 13:e ”Baktun” enligt mayafolken och början på en ny era, dessutom dagen för vintersolståndet. Dagen med flest antal besökare var den 23, troligtvis ett resultat av att det var en söndag, något som också gjorde att inträdet till dessa platser var gratis. Det nationella institutet för antropologi och historia (INAH) publicerade i dagarna en sammanställning av antalet besökare totalt och per utgrävningsplats. Högst upp på listan finns Teotihuacan, följt av Tulum i staten Quintana Roo och därefter Chichén Itzá i Yucatán.

Under året har en mängd böcker kring temat utkommit, filmer om världens undergång har inte heller vart ovanligt, något som med största sannolikhet har påverkat konsumtionen positivt och som gjorde ”världens undergång” den 21 december 2012 till ett högst aktuellt och vida diskuterat ämne, inte bara i Mexiko utan över hela jorden.

 

Dela det här:
Kategorier: Kultur, Mexiko, Turism

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *