Högljud konflikt angående ALBA:s inflytande i El Salvador

Just nu pågår en högljud konflikt mellan de privata företagens intresseorganisation ANEP och företaget ALBA PETRÓLEO. Det började med att ANEP anklagade ALBA PETRÓLEO för korruption och pengatvätt, varpå en rad andra anklagelser följt, vilket lett till att ALBA å sin sida lämnat in en stämningsansökan mot ANEP för förtal.

Alba Petróleo är ett energiföretag som driver bensinmackar runt om i landet. Företaget skapades för fem år sedan av några FMLN styrda kommuner, med stöd från den venezolanska staten. En del av vinsten går till att finansiera sociala projekt och företag som också de drivs i ALBA:s regi. Alba Alimientos, som säljer frön och köper upp småbönders skördar är ett exempel, Alba Financiero som lånar ut microkrediter till småföretag är ett annat, och Alba Becas som delar ut stipendium till gymnasie- och universitetsstudenter är ett tredje.

ANEP, som är tätt kopplade till det före detta regeringspartiet ARENA, anklagade i slutet av januari Alba Petróleo för korruption och pengatvätt, sedan dess har ett flertal anklagelser följt. De menar bland annat att ALBA företagen är för tätt kopplade till regeringspartiet FMLN, vilket lett till att ALBA använt sitt inflytande till att påverka lagstiftning i riktning som gynnar ALBA företagen. Då Venezuela är initiativtagare till ALBA och dess regering har stort inflytande menar ANEP att ALBA företagens kopplingar till FMLN strider mot grundlagen som säger att en främmande makt inte får påverka landets politik. Dessutom menar ANEP att ALBA företagen sätter konkurrensen ur spel eftersom de går in på marknader och dumpar priser för att slå ut sina konkurrenter, det vill säga ANEP:s medlemmar, för att sedan när konkurrenterna är borta höja dem igen.

ALBA och FMLN menar att samtliga anklagelser är falska och att ANEP:s reaktion endast handlar om att de är rädda för konkurrensen som den fria marknaden för med sig. Försvararna av ALBA menar att det är ironiskt att ANEP som ända sedan inbördeskriget sett sig som den fria marknadens försvare nu kräver statlig inblandning för att begränsa denna.

Småjordbrukarna har gynnats stort av Alba Alimiento som tillhandahåller frön till ett billigare pris än övriga producenter, samt sedan köper upp skörden till det pris som jordbrukarna behöver för att få verksamheten att gå runt. Jordbruket har fått sig ett stort uppsving tack vare detta. I fredags hölls en stor demonstration till stöd för ALBA utanför ANEP:s huvudkontor, och en huvuddel av deltagarna var just jordbrukare.

ALBA har sagt att de inte kommer att bemöta anklagelserna förr ens bevis för dem presenteras och de har i sin tur lämnat in en stämningsansökan mot ANEP för förtal. De kräver skadestånd samt en offentlig ursäkt från ANEP:s ordförande. Skadeståndet som ALBA kräver kommer enligt ett uttalande att gå till olika sociala projekt.

*ALBA är ett vänsterinriktat politiskt, ekonomiskt och socialt mellanstatligt samarbete mellan ett flertal länder i Central- och Sydamerika. ALBA grundades 2004 av Venezuela och Kuba som en motpart till det av USA initierade frihandelsavtalet ALCA. El Salvador ingår inte i ALBA, men regeringspartiet FMLN har goda kontakter med ALBA.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Ekonomisk utveckling, El Salvador, Korruption, Latinamerika

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *