Ciudad Mujer tar helhetsgrepp på kvinnors livssituation

Ciudad Mujer kallas de statligt finansierade kvinnocenter som skapats i syfte att förbättra kvinnors livssituation. I dagsläget finns tre kvinnocenter där fattiga kvinnor kan få kostnadsfri hjälp med allt ifrån gynekologundersökning till datorutbildning. 

Unikt projekt
Ciudad Mujer är ett uppmärksammat och prisat projekt, både i El Salvador och internationellt. Jag träffade Rosa Maria Centeno som är chef för det nyöppnade centret i Santa Ana för att höra mer om projektet. Centeno berättar att det unika med centren är att de samlar alla olika tjänster som kvinnor kan tänkas behöva under samma tak. De olika tjänsterna som erbjuds vid centren är uppdelade i fyra enheter. Den mest välbesökta är enheten för sexuell- och reproduktivhälsa. Här får kvinnorna hjälp med alla sjukdomar och tillstånd som har att göra med att de är just kvinnor, exempelvis mammografi och mödravård. Den andra enheten tar emot våldsutsatta kvinnor. Här finns psykologer och läkare, men även polis och juridiskhjälp representerad. Den tredje enheten handlar om ekonomisk självständighet och syftar till att kvinnorna ska få en egen inkomst. Här erbjuds kvinnorna hjälp med att söka jobb, starta bankkonton och ta lån. De ordnas också workshops och utbildningar i allt ifrån jordbruk till datorkunskap. Den sista enheten består av barnpassning. Många av kvinnorna kommer nämligen till centret i sällskap av sina barn, och medan kvinnorna får hjälp i de övriga enheterna tas barnen omhand. Ciudad Mujer erbjuder egentligen inte medicinskhjälp till barn, men om det skulle vara så att något av barnen som kommer är sjuk så finns det en barnläkare på plats. Vid varje center finns också en cafeteria där kvinnorna kan äta medhavd mat eller köpa mat ifrån det kvinnokooperativ som driver verksamheten.

Samordning
När en kvinna söker hjälp hos Ciudad Mujer är det första hon får göra att träffa en rådgivare. För rådgivaren får hon berätta varför hon söker hjälp och tillsammans bestämmer dem vilka instanser inom Ciudad Mujer som kvinnan ska få hjälp ifrån. En kvinna som söker hjälp för att hennes man misshandlar henne kan exempelvis få träffa en läkare, en psykolog, göra en anmälan hos polisen, samt få hjälp att öppna ett eget bankonto och söka jobb. På så sätt menar Rosa Maria Centeno att hjälpen blir mer effektiv, då den tar ett helhetsperspektiv på kvinnornas situation och underlättar för kvinnorna som slipper söka hjälp ifrån olika instanser (något som annars vore både tidskrävande och dyrt sett till transportkostnad). Dessutom ger centren de olika instanserna förutsättningar att samarbeta med varandra, vilket också det bidrar till en effektivare hjälp. Centeno förklarar att varje del i centret finansieras av respektive departement eller myndighet. Läkarmottagningen betalas således av Hälsodepartementet, jordbruksutbildningen av jordbruksdepartementet, den legala hjälpen av åklagarmyndigheten och så vidare.

Målgrupp

Maria Rosa Centeno berättar att Ciudad Mujer är öppet för alla kvinnor, men att de främst vänder sig till de kvinnor som saknar försäkring, det vill säga de allra fattigaste. Alla tjänster som erbjuds vid centret är gratis. Unikt är också att alla som jobbar på centren är kvinnor, från vakterna till städarna och läkarna. Centret är öppet måndag till fredag 07.30-15.30, mottagningen för våldsutsatta kvinnor är dock öppen dygnet runt.

Vid grinden möts besökare av en skylt som klargör att samtliga tjänster vid Ciudad Mujer är gratis

Projektet har kritiserats av kvinnoorganisationer som menar att den centralisering som centren står för är negativ. De vill i stället att tjänsterna som erbjuds kommer ut till de fattiga kvinnorna på landsbygden, eftersom dessa många gånger har svårt att ta sig långa sträckor för att uppsöka Ciudad Mujer. Besöksstatistiken visar dock att centren fyller en funktion. Rosa Maria Centeno berättar att centret i Santa Ana tar emot mellan 150-300 kvinnor varje dag. Sedan starten den 21 januari i år har centret tagit emot 5500 kvinnor. Totalt har de tre centren tagit emot över 100 000 kvinnor sedan starten 2011, och under det kommande året planeras tre nya center öppna.

Läs mer om Ciudad Mujer på dess hemsida

 

Dela det här:
Kategorier: El Salvador, Fattigdom, Genus, Hälsa, Latinamerika, Okategoriserade

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *