Feministisk protest mot fotbollsspelare

Efter högljudda talkörer och stort medieuppbåd släpptes de protesterande till slut in genom grinden

Idag samlades en grupp feminister utanför det salvadoranska Fotbollförbundets huvudkontor med kravet att fotbollsspelaren och den före detta landslagskaptenen Dennis Alas inte ska få fortsätta spela i landslaget. Detta eftersom Alas efter att ha haft sex med en minderårig flicka, tidigare i år dömts för våldtäkt mot barn. Vuxna män som har sexuella kontakter med minderåriga flickor är ett utbrett problem i El Salvador.

Ett 30-tal personer samlades på förmiddagen utanför grinden till salvadoranska Fotbollförbundets huvudkontor, protestanterna hade samlats på initiativ från det Nationella hälsonätverket (Foro Nacional de la Salud) som bland annat samlar kvinno- och HBT-organisationer.

Patricia Olivares i T-shirten med budskapet ”Soy salvadoreñ@ de corazon, fuera Dennis Alas de la selección”

Samtliga protesterande var iklädda en vit t-shirt med texten ”I mitt hjärta är jag salvadoran, kasta ut Dennis Alas från landslaget”, kraven de ställde var således att Fotbollförbundet ska ta avstånd från Alas och stänga av honom från vidare landslagsspel.Dennis Alas dömdes tidigare i år till tre års fängelse för våldtäkt mot barn, ett straff som sedan mildrades till samhällstjänst. Det är klargjort att Alas, 27 år, visste att flickan bara var 15 år, men att sexet var frivilligt från bådas håll. Eftersom den lagliga gränsen för sexuella relationer i El Salvador är 18 år ses det precis som i Sverige som våldtäkt mot barn när en vuxen har sex med en minderårig, även om sexet varit frivilligt.

Symbol för ett större problem
Maria Jose Martinez som deltog i protesten menar att det är viktigt att fotbollförbundet markerar mot Alas och på så sätt visar att sådant beteende är oacceptabelt. Hon påpekar att landslagsspelare är representanter för landet och förebilder för många människor i El Salvador, varpå Dennis Alas inte borde vara en av dem. Vuxna män som har sexuella kontakter med minderåriga flickor är ett utbrett problem i El Salvador och ett fördömande från Fotbollförbundet skulle vara en kraftig markering mot brottet. ”Om Fotbollförbundet däremot låter Alas fortsätta spela kan det tolkas som en bagatellisering av brottet” menar Maria Jose Martinez.

Representanter för ”Foro Nacional de la Salud” lämnar över sin protest till Fotbollförbundets sekreterare

Först vägrades protestanterna att komma in på området för att träffa representanter från Fotbollförbundet, men i takt med att fler och fler tv-bolag dök upp ökade pressen och protestanterna släpptes till slut in genom grinden. Väl inne fick protestanterna möjlighet att framföra sina krav och argument. Fotbollsförbundets sekreterare Julio Adrian Padilla, tog inför kamerorna emot brevet och sa att kravet skulle behandlas på nästkommande möte och att besked skulle lämnas inom fjortondagar. Han passade också på att lägga till att det enligt honom ”var upp till var och en att avgöra om en tycker att Dennis Alas har gjort något fel”.

Liknande fall i Sverige
Historien med Dennis Alas är dock inte unik för El Salvador. Tidigare i år dömdes den svenske U21-landslagsspelaren Miiko Albornoz, 22 år, till villkorlig dom för våldtäkt mot barn, efter att ha haft sex med en 14-årig flicka. Även i detta fall slog domstolen fast att sexet varit frivilligt, men att Albornoz varit väl medveten om flickans låga ålder. Våldtäkt mot barn är ett brott som kan ge x-z års fängelse. Till Aftonbladet 12/2 svarade åklagaren Ulrika Rågland på frågan om varför hon endast yrkat på villkorlig dom: ”Därför att det här har fått enorma konsekvenser. Om man jämför med en annan person som inte har den karriären och den offentligheten som han har så är det ju en enorm skillnad. Det här är en person som redan nu har varit tvungen att hålla sig instängd i sin bostad och inte har kunnat syssla med det som är både hans arbete och hans livsintresse. Så det har drabbat honom enormt hårt.” Albornoz klubblag Malmö FF har stängt av honom från match i två månader, under tiden är han dock välkommen att träna med laget.

I båda fallen är det tydligt att rättssystem och samhällelig opinion tagit stort hänsyn till förövarens välbefinnande och dennes offentliga ställning. I en annan artikel i Aftonbladet den 9/1 berättas att flickan efter anmälan blivit utsatt för påtryckningar om att dra tillbaka sin anmälan och radera samtlig sms-kontakt som hon haft med Albornoz, i syfte att inte förstöra hans fotbollskarriär. I El Salvador har stor energi lagts ner på att smutskasta den 15-åriga flickan på sociala nätverk. Kort efter att anmälan mot Dennis Alas lämnades in spreds bilder på den 15-åriga flickan tillsammans med kommentarer om hennes utseende, klädsel, familj och bakgrund.

Dela det här:
Kategorier: El Salvador, Genus, Latinamerika, Rättssystem, Sociala rörelser

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

En kommentar

  1. Göran Andersson

    Bra jobbat Joanna, men kolla upp ordentligt vad som är okey att göra. mycket intressant läsning. Var rädd om dig.Kram farsan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *