Utan byggarbetare ingen världscup i Qatar 2022

Foto: http://www.flickr.com/photos/royaldutchshell/4553621833/in/photostream

Qatars 1,2 miljoner migrantarbetare befinner sig i världens rikaste land men arbetar oftast för slavlöner och saknar nästan helt rättigheter. Arbetarnas förhållanden uppmärksammas nu när Qatar börjar rusta inför fotbolls-VM 2022 och den internationella fackföreningsrörelsen mobiliserar opinion för att sätta press på Qatar att sätta stopp för den hänsynslösa exploateringen. 

Qatar är världens rikaste land per capita men en byggnadsarbetare från Nepal tjänar ändå oftast inte mer än motsvarande 1000-1600 kronor i månaden. Landets migrantarbetare får trots att de utgör hela 94 % av arbetskraften inte gå med i fackföreningar och deras uppehälle i landet knyts till en ”sponsor” som för det mesta är arbetsgivaren själv. Utan sponsorns tillåtelse får man till exempel inte byta arbetsgivare eller lämna landet, inte ens i fall där arbetsgivaren vägrat att betala ut löner eller utsatt arbetare för övergrepp.

Om nio år kommer Qatar att vara värd för fotbolls-VM men bygget av nya arenor, hotell och infrastruktur börjar redan nu. Totalt runt 2 miljoner arbetare från exempelvis Bangladesh, Nepal och Indien beräknas behövas inom framförallt byggsektorn under de närmsta åren. ”Fler arbetare kommer att dö i bygget av arenorna än spelare kommer att spela i dem,” varnade världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow i en protest i Doha i december.

Bara från Nepal dör runt 200 arbetare varje år på sina arbetsplatser i Qatar enligt Nepals ambassad, många till följd av bristande säkerhet på byggarbetsplatser och i fabriker. I Qatar finns lagar som ska reglera säkerheten men arbetsgivarnas totala makt över sina anställda gör att få vågar rapportera missförhållanden. Dessutom finns ingenstans att vända sig till för hjälp för den som inte pratar arabiska eller engelska.

De globala facken hotar med bojkott

Den globala fackföreningsfederationen Byggnads- och Träarbetareinternationalen (BTI) arbetar nu intensivt för att skapa opinion mot de slavliknande förhållanden som råder för arbetare i Qatar. Ett grundkrav är att migrantarbetare i landet ska tillåtas organisera sig fackligt så att de själva kan börja kräva sina rättigheter.

I ett klagomål till den internationella arbets-organisationen ILO tillsammans med världsfacket IFS lyfter man fram flera fall som visar på hur landets arbetsmarknadslagstiftning öppnar upp för tvångsarbete. Facken kräver därför att sponsorsystemet ska avskaffas och att regeringen tar krafttag för att se till att skapa system för att straffa arbetsgivare som gjort sig skyldiga till övergrepp. Ett stort problem är att det inte finns någon fungerande arbetsplatsinspektion. Qatar har bara 150 arbetsplatsinspektörer som på grund av språkliga hinder dessutom aldrig låter arbetarna själva intervjuas om sin arbetssituation. ”Många arbetare som utnyttjas är rädda för repressalier om de vågar kräva sina rättigheter. Qatars regering måste sätta sina 150 arbetsplatsinspektörer i arbete och göra det möjligt för arbetarna att framföra sina klagomål även om de inte pratar arabiska eller engelska,” sa Ambet Yuson som är BTI:s generalsekreterare i ett pressutlåtande i början av februari.

Om ingenting görs har IFS hotat med att uppmana sina medlemsförbund att bojkotta världscupen. En sådan bojkott skulle definitivt kännas då IFS representerar runt 175 miljoner medlemmar i hela världen, bland dem alla LO, TCO och SACO-medlemmar i Sverige.

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Mänskliga Rättigheter, Mellanöstern, Migration, Qatar
Taggar:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *