Zapatisterna pekar finger åt Mexikos president

Strax innan jul återinträdde det vänsterrevolutionära Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) officiellt i rampljuset efter att länge ha legat lågt. Nu har de åter tagit upp kampen för invånarnas rättigheter i den mayadominerade delstaten Chiapas och denna gång har de Mexikos nytillträdde president Enrique Peña Nieto i sikte.

Teckning till presidenten från Marcos. Bild från http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2013/01/22/para-ali-baba-y-sus-40-ladrones-gobernadores-jefe-de-gobierno-y-lame-suelas/

De senaste veckorna har flera skriftliga meddelanden publicerats av EZLN, meddelanden som inte spar på krutet när det gäller att kritisera Peña Nieto, hans anhängare och deras senaste handlingar. Texterna är skrivna med en tydlig sarkastisk ton och även om de inte angriper presidenten direkt framkommer det ändå tydligt i de inte alltför subtila texterna vad och vem som åsyftas. Subcomandante Marcos, författare av dessa texter samt talesperson för zapatisterna, lyckas med ett informellt språk, metaforer och i form av historieberättande att kritisera vitala frågor såsom hunger och fattigdom på ett skämtsamt sätt, men med en stark underton av allvar.

Pekar finger åt presidenten

Flera av texterna har som fokus det ”korståg” mot hungern som presidenten lanserade den 21 januari i delstaten Chiapas, säte för EZLN och en del av landet där fattigdomen är starkt utbredd. Samma dag, efter presidentens besök och tal till de boende i Las Margaritas, kunde ytterligare en publikation signerad Marcos hittas på webben. Denna gång fanns det enligt densamme inte ord för att beskriva känslorna inför kampanjen mot hungern och därför publicerades i stället för en text en teckning gjord av Marcos. En teckning som är adresserad till ”Ali Baba och hans 40 rövare (ministrar, regeringschef och lismare)” och som visar en hand som pekar finger. I flera P.S. under teckningen kritiseras bland annat grammatiken i presidentens tal, hans sätt att tala och hans anhängares applåder på fel ställen, vilket enligt Marcos betyder att de inför nästa gång bör förbereda sig bättre. Efter nämnda teckning har ytterligare fem publikationer utkommit, alla texter som en del i en längre berättelse och som kritiserar maktinnehavare, neoliberalismen och ett icke-fungerande rättssystem. Peña Nieto har fram till nu inte gett något officiellt svar på någon av publikationerna.

Tystnaden bruten

Många frågade sig när EZLN den 21 december förra året samlades för massdemonstrationer i flera delar av Chiapas och dessutom publicerade ett nytt meddelande för första

gången på länge, varför de valde just den tidpunkten. Spekulationer kring detta från olika statsvetare och andra experter inkluderar bland annat tillträdet av en ny regering och en chans att positionera sig som en viktig spelpjäs i det politiska rummet. EZLN framträdde för första gången 1994 och under resterande delar av årtiondet var de uppmärksammade. Under tvåtusentalet var det dock relativt tyst och stilla kring dem, men nu har de alltså tagit steget för att återfå uppmärksamheten. Det återstår bara att se vad nästa steg blir.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Latinamerika, Mexiko, Minoriteter, Sociala rörelser, Yttrandefrihet

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *