Jan Troell tilldelad pris på internationell filmfestival i Mexiko

Den svenska regissören Jan Troell är ett av huvudnamnen under den årliga festivalen som tar plats i mångmiljonstaden Guadalajara och som i år har de nordiska länderna som speciellt inbjudna.

(Foto: Sanna Forsberg)Under festivalen som pågår mellan den första och nionde mars visas 13 av Troells filmer, som en del av den hyllning och det internationella pris som filmskaparen har tilldelats, bland andra “Utvandrarna” och “Nybyggarna”, och igår måndag visades den senaste “Dom över död man” på en galapremiär med en i stort sett fullsatt salong. Troell själv var närvarande och gav en introduktion till filmen tillsammans med sin dotter Johanna Troell, som i filmen personifierar huvudpersonen Torgny Segersteds dotter. Regissören berättade för en intresserad publik att filmen speglar teman som existerar även i dagens samhälle, vilket var ett av skälen till varför Troell ville göra filmen, men vad som också lockade var att upptäcka personen Segerstedt, bakom den officiella fasaden, och göra ett personporträtt av honom.

Förutom filmer av Troell, representeras Sverige av filmer såsom “Apflickorna”, de tre filmerna i serien Millenium, “Call Girl” som fick stor uppmärksamhet i Sverige och “Ego” för att nämna några. Från de nordiska grannarna visas bland annat filmer från Dogmaepoken, “En kunglig affär” och “Kon-Tiki” som kunde ses på festivalens invigning förra fredagen.

Dela det här:
Kategorier: Europa, Kultur, Latinamerika, Mexiko

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *