Kaffeproducenternas röst

Vi befinner oss i Embu County, ett distrikt i Kenyas högland. Staden är full av människor, motorcyklar, grönsaker, fruktstånd och det är inte svårt att lista ut att en fruktbar landsbygd finns runt knuten. Många av människor är här i syfte att sälja sina produkter eller för att göra bankärenden och umgås. Här hälsar man på varandra och atmosfären verkar familjär. Men för mig är det inte Embus stad som kallar, utan kaffeodlingarna och människorna som förser den globala marknaden med kaffe. Förhållandena för att odla här är av de bästa laget och genom de höga höjderna, varma klimatet och den näringsrika jorden gör det området till en av världens främsta kaffeproducerande område.

För andra dagen i rad åker vi ut i fält, till en familj i en närliggande by. Här producerar tusen bönder kaffe i ett kooperativ och vi följer med mannen i hushållet runt i hans ägor där han odlar kaffe, bananer, nötter och andra grödor. Hans kaffeträd står längs med en sluttning med utsikt över kooperativets fabrik, där de skiljer bäret från bönan. Man ser torkställningarna och fermenteringsbåsen men det pågåår inget aktivitet nu. Han berättar om lönsamheten och historien bakom hans i dag heltidsjobb som jordbrukare, och framförallt berättar han om vad kaffet betyder för hans hushåll. De är nästan självförsörjande på den mat de odlar, men kaffet möjliggör barnens skolgång och andra avgifter och står för 60 % av deras inkomst. Det är med en stolthet han berättar om sitt liv och det han producerar, han är tacksam för att han har land. Samtalet om att kooperativet är korrupt och att mellanhänderna tar en stor del av hans förtjänst tillägnas dock en lång stund i vår intervju. Han och alla andra kaffeproducenter väntar varje år från december till maj på betalning, som en effekt av att förädlingsprocesserna av bönan är så lång och ingen förskottsbetalning sker. Producenternas möjlighet att påverka prissättningen är obefintlig och de representeras inte vid den slutgiltiga kaffeauktionen.

Dyra insatsmedel mot pester på kaffeträden och svårigheterna att ta lån är ständigt ett orosmoment, men det är den orättvisa fördelningen av vinsterna som grämer producenterna mest. De känner sig ignorerade av regeringen och inte representerade på marknaden, men hoppet om kunna förbättra situationen är närvarande. Kanske går det att ordna en rättvisare marknad, kanske finns det en framtid där de slipper trilskas med en halvreglerad marknad som både skapar nya, och gynnar befintliga mellanhänder. Kanske är den framtidsvisionen beroende på vad uppköparna ställer för villkor, och vad konsumenterna väljer att köpa?

En sak är dock säker, kaffet är många människors levebröd och det behövs en struktur som ger dessa människor en rättvis betalning. I väntan och hoppet på en sådan förändring jobbar dessa jordbrukare vidare med denna eftertraktade böna, försöker förbättra kooperativen och kaffeskörden. Trots svåra tider ibland, och misstänksamheten om en pågående svart marknad mot medlemmar i kooperationen försiggår givetvis också en trivsam tillvaro här. Det är en fantastisk vacker natur med sluttande bördiga jordar, grannsämja och nära till arbetskamrater och med barn som tillsynes än så länge med intresse och glädje lär sig bruka jorden av de vuxna. Urbaniseringen är pågående i Embu, och chanserna att hindra landsbygden från att avbefolkas gynnas definitivt inte av en orättvis kaffemarknad.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Arbetsmarknad, Ekonomisk utveckling, Kenya, Landsbygdsutveckling

Om AnnaSvensson

Jag heter Anna Svensson och studerar vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Som Agronom i Landsbygdsutveckling är det nu dags att 4 år in på utbildningen pröva sina vingar för ett par veckor i Kenya, vid landsbygden kring Mount Kenya. Tillsammans med studenter från Kenyatta University kommer jag och Malin Johannesson fördjupa oss i Kaffe produktionen i Embu området. Genom deltagande i det dagliga arbetet och genom samtal med kaffe producenter kommer jag att dela med mig av upplveleser om böndernas förhållanden Embu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *