Ingen kvinnokamp utan klasskamp, ingen klasskamp utan kvinnokamp

Med det klassiska slagordet kan den största feministiska strömningen i El Salvador beskrivas. Jag har träffat aktivisten Isabel Ascencio för att få veta mer om den feministiska rörelsens historia och vilka de viktigaste frågorna är just nu.

Texten på banderollen lyder: ”Mesoamericanas - för ett frigörande politiskt projekt som är antikapitalistiskt, antipatriarkalt och antikolonialt.” Foto: Joanna Korbutiak

Texten på banderollen lyder: ”Mesoamericanas – för ett frigörande politiskt projekt som är antikapitalistiskt, antipatriarkalt och antikolonialt.” Foto: Joanna Korbutiak

Isabel Acencio har ägnat nästan hela sitt 52-åriga liv åt att kämpa för kvinnors rättigheter. Just nu jobbar hon på den feministiska ickestatliga organisationen IMU (Institutet för forskning, utbildning och utveckling av kvinnor) och på fritiden är hon aktiv inom nätverket Mesoamericanas, men Isabel har även erfarenhet från fler organisationer.

– Jag är teolog i grunden och innan jag kom till IMU växlade jag mellan att jobba med religiösa organisationer och projekt med prostituerade kvinnor. Så en kan säga att jag har rört mig mellan templen och bordellerna, säger Isabel och skrattar.

Jag träffar Isabel för att lära mig mer om den salvadoranska feminismen och hon börjar med att berätta att den viktigaste feministiska frågan idag handlar om kvinnors rätt att få bestämma över sina egna kroppar.

– Det finns flera olika feministiska strömningar i El Salvador, men det är den frågan som enar oss. Det är också den fråga som jag brinner starkast för, den och kampen för ett annat ekonomiskt system.

isabel Acencio. Foto: Joanna Korbutiak

isabel Acencio. Foto: Joanna Korbutiak

Isabel förklarar att fattigdomen är rörelsens största akilleshäl eftersom den fått till följd att en majoritet av kvinnorna inte hinner kämpa för sina rättigheter. De är upptagna med att överleva. Den feministiska rörelsen är nära kopplad till klasskampen och föddes ur det folkliga motståndet mot diktaturen under inbördeskriget (1980-92). Isabel berättar att kvinnorörelsen i början på 90-talet var skeptisk mot att kalla sig feministisk.

– Detta eftersom den feminism vi såg i väst inte var tillräcklig för oss. Den kritiserade inte imperialismen och kapitalismen och pratade heller inte om ekologisk hållbarhet. Efter hand lärde vi oss att det fanns flera olika typer av feminism och vår rörelse ligger närmast den socialistiska feminismen.

Isabel poängterar dock att klasskampen i sig själv inte kommer att befria kvinnorna. Ett exempel på det är fredsförhandlingarna som avslutade kriget. Där exkluderades kvinnorna, både i förhandlingarna och i de kompromisser som uppnåddes.

– Då insåg vi att vi var tvungna att ta plats och bli vår egen rörelse. Vi kunde inte förlita oss på att vänstergerillan skulle föra vår talan. Detta är också vår rörelses styrka – vår förmåga att ta plats och organisera och mobilisera oss. Ingen har någonsin gett oss utrymme, vi har fått kämpa oss till det.

Avslutningsvis kan jag inte hålla mig från att fråga hur Isabel håller upp glöden, hur hon har orkat kämpa så hårt i alla dessa år. Hon berättar att hon kommer från en politiskt engagerad familj där klassmedvetenheten var hög.

– Det första jag fick lära mig var att protestera och att inte acceptera lögner. Jag vet att det går att förändra samhället och jag tänker gå i demonstrationstågen så länge mina ben bär mig, och sen när de inte gör det längre så kan någon få köra mig i rullstol.

Dela det här:
Kategorier: El Salvador, Genus, Latinamerika, Sociala rörelser

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *