Unga omanier tar avstånd från arrangerade äktenskap

Allt fler ur de yngre generationerna i Oman ifrågasätter den konventionella sedvänjan där föräldrar och släkt väljer livspartners åt dem. De anser att de ska ha rätt att själva bestämma vem de ska gifta sig med och att arrangerade äktenskap inte hör hemma i det moderna samhället.

Malik valde att ta ut skiljsmässa ur sitt arrangerade äktenskap.Foto Anna Gezelius

Malik valde att ta ut skiljsmässa ur sitt arrangerade äktenskap.Foto Anna Gezelius

– Hur kan man förväntas ha ett lyckligt äktenskap med en nära släkting som man ser som sin syster, eller med någon som man aldrig har träffat förut? frågar sig 27-åriga Malik al Fulan som valde att skilja sig från sin kusin två år efter det arrangerade giftermålet.

Han är inte den ende. Antalet skilsmässor i Oman ökade med 12 procent under 2012, och en del hävdar att det tyder på att det är tid att överge den djupt rotade traditionen av arrangerade äktenskap i landet.

– Giftermål betraktas ofta som affärsuppgörelser här, säger Malik. Allt har med rikedom, familjeband och ära att göra. Det är en tradition som startades av våra förfäder, men ungdomar idag vill ha möjlighet att lära känna en partner på sina egna villkor.

Romantik genom social media

Så kallade ”matchmakers” har traditionellt sett varit ovärderliga i en kultur där det på många sätt fortfarande är tabu för män och kvinnor att dejta varandra offentligt eller att ens umgås på tu man hand utom äktenskapligt.  Dessa äktenskapsförmedlare har gjort det till en konstform att navigera genom komplexa band av familjeintressen och stamtillhörigheter för att koppla samman par i fördelaktiga giftermål i enlighet med deras släktingars tycke.

Under senare år har dock denna praxis kommit att undermineras av sociala forum på internet. Populära webbplatser som Facebook och Twitter ger ungdomar i Oman möjlighet att kringgå traditionella normer och skapar tillfällen till romantiska relationer bortom familjens vakande ögon. Relationer som ibland leder till äktenskap. Malik menar att det är talande att mer än en tredjedel av Omans internetanvändare har ett Facebookkonto.

– Det är en av de få platser i vårt samhälle där ungdomar kan ha ett privatliv, säger han.

Social media är idag det element som främst utmanar traditionell matchmaking. Åsikterna om cyber-romantik går isär hos dem jag talar med. Medan vissa anser att det är omoraliskt och underminerar traditionella värderingar, menar andra att det är förståligt att ungdomar idag är mer självständiga och att romanser genom internet är att föredra framför att de dejtar offentligt.

– En relation över internet är diskret och vanärar inte familjens namn, förklarar Malik.

Men än så länge är det främst individer med goda ekonomiska förutsättningar som kan välja att gå sin egen väg gällande giftermål. Pengar spelar stor roll då familjen alltid kan hota sin son eller dotter med att förvägra dem arvet om de väljer att gifta sig med någon som släkten inte ger sitt samtycke till. Arrangerade äktenskap är en så djupt rotad tradition i Oman att det kommer att ta tid innan seden överges, men vad vi ser idag är början till en förändring.

Dela det här:
Kategorier: Internet/Sociala medier, Kultur, Mellanöstern, Oman, Religion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *