“No rape in Delhi can happen without the girl’s provocation”

Hur mycket ska Indiens kvinnor behöva inskränkas för att kunna gå säkra? Bild tagen av Josephine Ekström

Hur mycket ska Indiens kvinnor behöva inskränkas för att kunna gå säkra? Bild tagen av Josephine Ekström

Efter det uppmärksammade våldtäktsfallet i december så vändes världens blickor mot Indien och Delhi. I indisk media duggar rapporterna tätt om nya våldtäktsfall. Det ena fallet grövre och blodigare än det förra.  Frustrationen hos invånarna har därefter ökat och frågan är; hur länge kan det fortgå?

Frustrationen börjar bli stor, speciellt i New Delhi där ett flertal demonstrationer har tagit plats de senaste månaderna. Den medicinstuderande som blev brutalt våldtagen på en buss i Delhi och senare avled av sina skador har blivit en martyr som satt fart på debatten i Indien. Dock så har lite skett i praktiken sedan dess, och varje dag rapporteras nya fall om våldtäkter, både på små flickor och kvinnor.

Denna våldtäktsproblematik bottnar i flera problem. Polisens apati, myndigheternas icke-agerande, den usla kvinnosynen som genomsyrar alla plan. Kvinnan har blivit ett subjekt som måste skyddas från männen. De bestialiska, sexuellt frustrerade männen som har en så stor sexualdrift att de bara måste våldta en kvinna om hon går ensam på kvällen, speciellt om hon har utmanade kläder på sig (läs otraditionella). Då är det inte hans fel, han blev lockad av henne (då hon bjudit ut sig genom att visa för lite hud eller betett sig på ett visst sätt). Han kan inte hjälpa det- han är en man.

I alla fall om man får tro en nyligen gjort undersökning av ett indiskt veckomagasin som intervjuar 30 polismän i Delhi med omnejd angående deras attityder till våldtäkt och våldtäktsoffer. Majoriteten av poliserna menar att det oftast är offrets fel. Hon borde förstått, att hon inte skulle ha utsatt sig för en viss situation eller betett sig på ett visst sätt. I indisk media duggar rapporterna tätt om hur vedervärt och respektlöst våldtäktsoffer behandlas när de tar kontakt med myndigheter, i många fall så vill polisen inte ens ta emot anmälningen. ”Kvinnorna har gjort det till en business” heter det. De anmäler i utpressningssyfte, för att få pengar.

Men det finns inte nått på långa vägar att tjäna på att anmäla en våldtäkt felaktigt. Offret är det som får leva med skammen, gärningsmännen går oftast fria, och t o m i ett fall från landsbygden så tvingas offret, en flicka i sina tidiga tonår, att gifta sig med sin förövare eftersom hennes familj anser att hon är värdelös efter att blivit deflorerad. Det finns en oskuldshets som resulterar i att unga våldtäktsoffer blir värdelösa på äktenskapsmarknaden. Inte bara måste offren bära med sig traumat från incidenten resten av sitt liv, hon förlorar även all sin värdighet och blir stigmatiserad.

I dagens Indien går inte ens 3 åriga flickor säkra- de våldtas lika brutalt som äldre flickor och kvinnor. Debatten lyder- hur ska vi garantera säkerhet för dessa flickor och kvinnor?  I delstaten Andra Pradesh har det införts ett förbud för kvinnor att vistas på barer och nattklubbar efter klockan tio på kvällen. Istället för att angripa roten till problemet, förövarna, så ska de potentiella offrens liv inskränkas istället. Frågan är- borde inte männen få utegångsförbud på kvällen istället?

Nya lagarförslag har klubbats igenom och definitionen av våldtäkt har utökats, men en stor del av problematiken har utelämnats. Det är fortfarande lagligt att våldta sin fru i Indien- hon är mannens ägodel. Kvinnor är fortfarande mindre värda i Indien, vilket bekräftas av polisernas usla kvinnosyn. Men även om lagarna skulle bli bättre, så är de meningslösa om det inte finns ett pålitligt polis- och rättsväsende som kan implementera dem. Att folk reagerar och tar till civil olydnad är ett tecken på att hoppet ändå finns där, och som det ser ut just nu, kan det bara bli bättre.

 

Dela det här:
Kategorier: Asien, Genus, Hälsa, Indien, Korruption, Mänskliga Rättigheter
Taggar: , , , , ,

Om Josephine Ekström

Kandidat i Global utveckling från Södertörn, praktiserar i New Delhi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *