Media och makten

I El Salvador har ett nytt parti dykt upp inför nästa års presidentval. Ett parti som tack vare sin partiledare, Antonio Saca, ser ut att ha chansen att snuva de etablerade partierna på presidentposten. Genom ett tankeexperiment där vi använder oss av Göran Persson ska ni få lära känna Antonio Saca.

Försök att föreställa er följande scenario. Göran Persson bestämmer sig för att ge sig in i politiken igen. Han har målet inställt på statsministerposten, men han försöker inte bli partiledare för sitt gamla parti, som han gjort sig ovän med. Istället engagerar han sig i det nybildade parti som består av missnöjda socialdemokrater som brutit sig ur sitt gamla parti. Där kniper han enkelt partiledarposten tack vare sin stjärnglans och förmögenhet och ett helt år innan valet börjar han dagligen sända ut personliga meddelanden om sina politiska planer för Sverige flera gånger om dagen i alla sina radiokanaler. Ja, för Göran är nämligen mediemogul och äger en majoritet av Sveriges radiokanaler.

Låter det osannolikt? Här i El Salvador är historien högst verklig. Göran heter dock Antonio, även kallad Tony, Saca och ställer upp som presidentkandidat för det nya högerpartiet Unidad (= Enighet). Saca är således ingen underdog utan var mellan åren 2004 och 2009 landets president. Då som representant för ARENA, det högerparti som satt vid makten från slutet på 80-talet fram tills 2009. Innan han innehade presidentämbetet satt han även några år som ordförande för ANEP, El Salvadors motsvarighet till Svenskt Näringsliv och utöver detta är han också mediemogul. Han äger sitt eget radiobolag, med kanaler både i El Salvador och i grannländerna. Det är i dessa kanaler som en nu varje dag kan höra Reflektioner med Tony Saca, där han under några minuter berättar om sina visioner och politiska lösningar på landets problem.

Saca har således fritt tillträde till en majoritet av El Salvadors radiokanaler, vilket borde ge honom ett rätt bra utgångsläge inför 2014 års presidentval. Uttrycket ”staten och kapitalet sitter i samma båt” känns således passande, med tillägget att media också finns med på färden.

Kuriosa: På bilden ovan ser ni Sacas valslogan ”Mi prioridad será el empleo, el empleo, el empleo” = Min prioritet är sysselsättningen, sysselsättningen, sysselsättningen.  Vilket fritt översatt alltså ligger helt i linje med Maud Olofssons klassiska ”Jobben, jobben, jobben.”

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, El Salvador, Latinamerika, Okategoriserade, Yttrandefrihet

Om JoannaKorbutiak

Jag bor till vardags i Uppsala, men befinner mig just nu i El Salvador för praktik på den feministiska kvinnororganisationen IMU (imuelsalvador.org). Praktiken ingår som en del i min Politices kandidatexamen, där jag har statskunskap som inriktning. I smyg drömmer jag dock om att bli journalist.

Kommentera gärna på mina blogginägg och berätta vad ni vill läsa mer om när det gäller El Salvador och Latinamerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *