Efter #occupygezi – journalister förlorar jobben

Foto: Lenka Pet’ková

Foto: Lenka Pet’ková

Yttrandefriheten är under fortsatt attack i Turkiet. Oberoende journalistik ersätts av nyhetsrapportering via sociala medier och journalister som vågat kritisera regeringens ageranden under demonstrationerna avskedas. 

Det började den 31 maj 2013 med småskaliga protester mot regeringens planer på att bygga ett shoppingcentrum vid Geziparken, ett av få grönområden i centrala Taksimdistriktet i Istanbul. Men bara timmar efter att turkisk polis använt tårgas och vattenkanoner för att rensa parken på aktivister utvecklades protesterna till ett regeringskritiskt motstånd i städer runtom i landet.

Denna utveckling skedde till stor del på grund av informationsspridningen i sociala medier då turkisk press och TV valde att inte direktsända eller ens bevaka händelseförloppen. Enligt New York Universitys Smapp Data Report är Taksimprotesterna unika i det att Twitter användes för att sprida information om händelseförloppen. Orden #direngezipark? och dess engelska version #occupygezi nämndes 4 miljoner respektive 1,9 miljoner gånger bara under protesternas första dagar och 90 procent av det som twittrades om Gezimotståndet kom direkt från Taksim, Istanbul och andra platser i Turkiet. Detta kan jämföras med den egyptiska revolutionen 2011, där de flesta Twitter-inlägg om revolutionen gjordes utanför Egypten.

Erkan Saka, biträdande professor i PR och media- och kommunikationsstudier vid Istanbul Bilgi University, beskriver Geziprotesterna som en vändpunkt för användandet av nya mediekanaler.

– Användningen av sociala medier ökar dag för dag, men att kunna förlita sig på sociala medier för nyhetsspridning lär ha blivit centralt för första gången i Turkiets historia efter Geziprotesterna.

"Överallt är Taksim, alla är plundrare”. Det turkiska ordet çapulcu betyder plundrare och syftar till premiärminister Erdo?ans liknelse av Geziaktivisterna som plundrare. Foto: Lenka Pet’ková

”Överallt är Taksim, alla är plundrare”. Det turkiska ordet çapulcu betyder plundrare och syftar till premiärminister Erdo?ans liknelse av Geziaktivisterna som plundrare. Foto: Lenka Pet’ková

Både mobiliseringen av människor via sociala medier och regimkritiska anhängare har dock fördömts av regerande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Premiärminister Recep Tayyip Erdo?an kallade tidigare i sommar social media för för ”det största hotet mot samhället”. EU-ministern Egemen Ba??? förklarade att de som uppehåller sig i Geziparken kommer att betraktas som ”terrorister” – ett uttalande som kan ses som ett slag mot rätten att yttra sig fritt i den allmänna sfären. Politikernas uttalanden är inget som förvånar, enligt Saka:

– Efter att ha skaffat sig hegemoni över traditionell media går AKP vidare med att kontrollera social media genom att skrämma användare, och eftersom ny media är svårare att kontrollera kommer regeringen att investera mer energi i detta. Sett från ett bredare yttrandefrihetsperspektiv har Turkiet allvarliga problem med bland annat hanteringen av landets journalister. Social media kommer inte att bli något undantag.

Minst 23 journalister har sagts upp till följd av deras mediabevakning av demonstrationerna enligt det turkiska journalistförbundet. I början av förra månaden fick Can Dündar, populär kolumnist för dagstidningen Milliyet, lämna sin tjänst efter att öppet ha ställt sig kritisk till regerings hantering av demonstrationerna.

Också Yavuz Baydar, som tidigare arbetet för Sveriges Radio och Utbildningsradion, har fått lämna sin post som ombudsman för dagstidningen Sabah efter att ha skrivit en artikel för New York Times där han kritiserat Turkiets kränkningar av yttrandefrihet. Han har öppet deklarerat att den senaste medieutvecklingen är ett hot mot landets demokratiseringsprocess och menar att yttrandefriheten kränks av nära relationer mellan privata mediebolag och staten.

Omkring 100 journalister och arbetare inom media satt i början av 2013 fängslade i Turkiet, de flesta för att ha överträtt landets vaga anti-terroristlagar. Avskedande av mediapersonligheter är bara de senaste i en rad steg som visar regeringens tydliga linje mot en fri och oberoende nyhetsbevakning.

Fredliga demonstrationer i Geziparken. Foto: Lenka Pet’ková

Fredliga demonstrationer i Geziparken. Foto: Lenka Pet’ková

 

Dela det här:
Kategorier: Europa, Internet/Sociala medier, Sociala rörelser, Turkiet, Yttrandefrihet

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *