”Västvärlden har vänt oss ryggen”

I samband med den arabiska vårens utbrott år 2011 följde regeringsskiften som, på gott och ont, förändrade Mellanöstern och Nordafrika. I Syrien slog revolutionen aldrig rot då den snabbt beslagtogs av radikala islamister. Tidigt under protesterna noterades ett underliggande förakt gentemot landets minoriteter. ”The Christians to Beirut, the Alawites to the grave” var ett av de många slagord som kom att markera början på en snart treårig konflikt som har krävt tusentals offer, men framförallt kommit att hota regionens minoriteter. 

Kristna kyrkor attackeras av rebeller i Mellanöstern. Foto: Serge Melki

Kristna kyrkor attackeras av rebeller i Mellanöstern. Foto: Serge Melki

Libanon har hittills undkommit nationsvida protester, men det lilla medelhavslandet, som är aningen mindre än Skåne, är hem till 18 olika religiösa grupper. Bland dessa finns många kristna samfund som, genom nyhetsrapportering och kontakt med omgivningen, ser hur väststödda rebeller beskjuter kyrkor i Syrien och mördar och kidnappar präster. Rebellerna tränas och beväpnas bland annat av amerikanska CIA och en stor del av deras tunga vapen befaras nu ha smugglats in till Libanon. Flertalet islamister har även lyckats ta sig över landets gränser med de närmare en miljon syriska flyktingar som har sökt skydd i Libanon sedan konfliktens början. I Tripoli, Saida och Arsal, tre libanesiska städer, finns idag en grogrund för radikala rörelser som ofta syns med Al Qaidas svarta flaggor.

– Jag känner inte längre igen mitt hemland, utbrister Joseph Haddad, en äldre libanesisk kristen man som sitter på en stol utanför sin lilla livsmedelsbutik i en av Beiruts trånga gränder. Det är inte längre tryggt här, särskilt inte för oss kristna. I Syrien mördas vi av islamistiska rebeller just för att vi är kristna. Och nu har de kommit hit. Man vågar knappt vistas i vissa stadsdelar längre.

Joseph är inte ensam om sin rädsla. Samtliga kristna jag möter har en åsikt om konflikten i Syrien. Nästan alla låter som Joseph. Några har redan börjat fundera över hur de ska flytta från Libanon.

Sedan upploppen i Syrien beräknas uppåt 400 000 kristna ha flytt landet och ett par tusen har mördats. Kyrkliga ikoner vanhelgas, kors rivs ner och statyer bränns och slås sönder. I de senaste attackerna gjorde rebellerna intåg i den bergsomringade kristna byn Maaloula och våldförde sig på byns invånare.

– Västvärlden har vänt Mellanösterns kristna ryggen. Istället för att se över regionens kristna samfund stödjer de radikala islamister som de själv sägs bekämpa i sina länder. I våra länder kallar de det för revolution, men i deras länder är det terrorism. Om inget görs åt denna dubbelmoral nu innebär detta slutet för oss, suckar Joseph besviket.

Dela det här:
Kategorier: Konflikt, Libanon, Mellanöstern, Religion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *