Loss & Damage

När media började rapportera om förödelsen i Filippinerna efter tyfonen slog oron till på riktigt. Oron över systern som befann sig där på ett ungdomsutbyte. Hon var ok, såklart. Men hon skrev hem och berättade om regnet och blåsten, om allt som var förstört. Hon skrev om oron hos hennes vänner som inte fått kontakt med sina anhöriga i de utsatta områdena. Och hon skrev om frustrationen över att se konsekvenserna av vår ohållbara livsstil drabba människor som redan är fattiga och utsatta.

Samtidigt som tyfonen slog sönder samhällen på Filippinerna pågick FN’s klimattoppmöte, COP 19, i Polen. Som så många gånger förr samlades världens beslutsfattare för att försöka fatta de obekväma men otroligt viktiga beslut som krävs för att vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Förhandlingarna har gått trögt, som vanligt, och många befarar att trovärdigheten för världssamfundets förmåga att lösa de många knutarna kommer att skadas ännu mer. I Warsawa skulle man bland annat sätta ramarna för det globala klimatavtal som ska vara klart 2015 och börja gälla 2020. En viktig del av detta kallas ’Loss & Damage’. Det handlar om effekter av klimatförändringarna som inte går att förebygga eller anpassa sig till. Tyfonen över Filippinerna kom som en tragisk påminnelse om vad det faktiskt handlar om: nämligen människor. De som drabbas hårdast av ett förändrat klimat är människor som redan är fattiga och utsatta. Och som inte själva har bidragit till växthuseffekten. Det är detta tragiska faktum som gör att klimatfrågan i grund och botten är en rättvisefråga.

Och det är därför som förhandlingarna på inom FN går så trögt. Hur ska vi hantera det faktum att den rika delen av världen byggt sitt välstånd och bekämpat sin fattigdom genom att exploatera ändliga (och gemensamma) resurser och förstöra miljö och klimat? Och vad säger vi till länder som nu vill göra samma resa?

 

Dela det här:
Kategorier: Europa, Fattigdom, Mänskliga Rättigheter, Miljö

Om Ulrica Hansson

Utvecklingsvetare med kandidatexamen från Göteborgs universitet, som för närvarande pluggar en master i Poverty & Development på Institute of Development Studies i Brighton. Har tidigare jobbat med opinionsbildning och påverkansarbete på Svenska kyrkans internationella avdelning och sitter i styrelsen för Kristna fredsrörelsen. Brinner för klimaträttvisa och hållbar utveckling, rätten till mat och land, samt för gender- och jämlikhetsfrågor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *